Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

2 de maig de 2013
0 comentaris

Fabulosa ?Searching for Sugar Man?

A les acaballes dels 60, un jove músic de carrer, resident a l’extraradi de Detroit, cent per cent classe treballadora, és descobert per dos productors que queden enlluernats per la força de les lletres de les seves cançons –en contrast amb el caràcter light de les de Bob Dylan (…)

El cantant respon al nom de “Rodríguez”, i aconsegueix de gravar un parell d’àlbums, els quals passen desapercebuts pel gran públic, davant la sorpresa dels homes de la indústria del disc que n’esperaven una resposta a l’alçada de la qualitat del cantautor.

 

A partir d’aquesta història de no èxit, i de la notícia que les cançons del tal Rodríguez van fer un senyor forat a Sud-àfrica, dos homes, per separat, miren d’esbrinar què va ser de Rodríguez, si era viu o mort, a què dedicava la seva vida…

 

El film documental ens du a Sud-àfrica, on el record, 25 anys després roman ben viu, atès que un dels temes –cru, poètic, molt polític, aclaparadorament sincer- va ser exhibit com a bandera pel moviment anti-apartheid. Més encara, Rodríguez ajuda a enlairar-se al moviment musical sud-africà i anti-apartheid.

 

D’allà, les càmeres ens porten a Detroit, on prenem coneixença dels dos productors que el “descobriren”. Més endavant, s’explica la mort, per suïcidi, davant del seu públic, de Sixto Rodríguez, fill de família mexicana que anà a petar a Detroit per guanyar-se el pa.

 

El film, esdevé una barreja de cançó trista, de conte de fades, on destaca la trajectòria rectilínia, honestíssima de Sixto –l’educació de les seves filles com a prioritat, els seus treballs al ram de la construcció com a “manetes”, la seva postulació en qualitat d’activista per l’Ajuntament de Detroit.

 

El fil narratiu, els testimonis, basteixen una llegenda, un poema en prosa que engrandeix la figura de Rodríguez, amb imatges corprenedores, d’una bellesa inaudita, acuradíssimes.

 

Curt: un enorme film poètic, un cant a la realització del somnis, la honradesa, el talent, la bellesa, l’esperança, la inspiració, l’amor per la feina, a la seva passió per la música, a la modèstia i l’honor de la vida obrera. Una pel·lícula enorme.

 

Un deu (que en feia d’anys que no veia una cosa tan bona, emotiva, sensible, poètica!)

 

. Searching for sugar man. Direcció guió, muntatge: Malik Bendjelloul. 86 minuts. Suècia-Regne Unit. 2012.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!