Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

18 de desembre de 2013
0 comentaris

Cinc minuts abans de decidir… @lbassets #Proces

Acabo de llegir un dels llibres polítics més interessants dels darrers anys. Parla, és obvi, del #Proces que vol conduir Catalunya a la disposició d’un estat independent (…)

El seu autor és Lluís Bassets, que amb Andreu Mas i Colell, entre altres, va dirigir la federació universitària del PSUC a final dels anys 60. Bassets és, avui, director adjunt del prestigiós diari El País, i està especialitzat en política internacional –un tema tradicionalment negligit pels catalans. Els darrers anys, ell ho reconeix, s’ha mullat també en política catalana per tal d’ajudar a reconduir la nostra situació política cap a un pacte amb Espanya.

 

El llibre és una tria dels seus articles sobre la qüestió ja publicats, i, també, d’articles que no han vist la llum, i n’afegeix, a més, una presentació i una cloenda de més gran extensió.

 

Sincerament, i després de la lectura no se m’acudeixen més que elogis per la seva seriosa i solvent contribució a l’anàlisi de la situació –que comparteixo en un 99%, i sobre les sortides –compartides només en part.

 

Bassets, cal fer memòria, és home, amb Enric Juliana adscrit a la tradició del “realisme polític”, i de les “correlacions de força”, la qual cosa, almenys per a mi, és una magnífica tarja de presentació (si més no perquè em sento vinculat a aquesta “escola”).

 

El director adjunt d’EL PAIS fa una contribució important tot emprant terminologia i anàlisis manllevats de les relacions internacionals i fent-ne comparança amb la situació i les perspectives de la “qüestió catalana”.

El periodista català identifica -i fa diana-, els següents punts febles del #Proces: mancança d’aliats internacionals; una correlació de forces clarament negativa front a un estat encara poderós; la falta de base legal reconeguda per tirar-lo endavant i el perill, si no és pactat, d’una impossibilitat de reconeixement de la consulta i els seus resultats -cas que sigui SI, a escala estatal i també internacional.
 

Reconec la meva flaca pels adversaris intel·ligents i documentats, i el meu avorriment pels “amics” reiteratius i sense imaginació, és per això que recomano a tothom –fins i tot als partidaris de la unilateralitat radical- que llegeixin aquest gran llibre en la confiança que trobaran moltes anàlisis enriquidores, interessants, espurnejants fins i tot, que els serviran (ens serviran) per veure-hi més clar i ser més realistes i prudents en l’assoliment dels objectius fixats.

 

. “Cinc minuts abans de decidir. Enmig del vendaval independentista”. Lluís Bassets. 315 pàgines. RBA. Barcelona. 2013


http://twitter.com/perermerono


CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!