Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

16 de novembre de 2010
0 comentaris

Causa i problemàtica de l?Emigració catalana vista per la FIEC

El creixement del nombre d’electors inscrits al CERA en aquests darrers quatre anys (22.082 nous electors) és la conseqüència, per una banda, de l’increment de l’emigració de catalans cap a l’exterior des de l’inici de l’actual crisi econòmica (al voltant de 12.000 sortides només entre els anys 2008 i 2009) i, de d’altra (en una baixa proporció), de les recuperacions de nacionalitat espanyola que la Llei de la Memòria Històrica ha facilitat en el cas del descendents d’exiliats de la guerra civil (…)


El problema del creixement de la tendència migratòria dels catalans (comuna a totes les comunitats autònomes de l’Estat espanyol) ha estat àmpliament descrita des de la FIEC (www.fiecweb.cat ) i constitueix un dels problemes als quals els programes de les diferents forces polítiques que es presenten a les eleccions catalanes haurien d’intentar donar resposta. Tant pel que representa com a pèrdua de capital laboral i intel·lectual per a Catalunya com per les necessitats de tot tipus que crea en moltes comunitats catalanes de l’exterior receptores d’aquesta nova emigració.

 

En aquestes properes eleccions, els catalans residents a l’exterior podran votar sense restriccions i amb la mateixa normativa en vigor que a les eleccions anteriors. El Congrés dels Diputats examinarà en les properes setmanes un projecte de llei que reforma la vigent LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General) i que vol introduir reformes en el vot pels espanyols residents a l’exterior que suprimiran alguns drets vigents (vot a les eleccions municipals) i en modificaran les modalitats de vot (introducció del dit ‘voto rogado’ o sol·licitud prèvia, l’obligació de votar una setmana abans que la resta d’electors, etc.) en una forma que pot ser molt desfavorable.

 

L’entrada en vigor d’aquesta reforma es preveu per les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2011. Els termes finals d’aquesta reforma han suavitzat significativament algunes de les propostes inicials dels partits promotors de la reforma que amenaçaven directament el vot dels residents a l’exterior en tots els processos electorals. Això ha estat possible gràcies a la massiva mobilització que des de tots els sectors i comunitats de l’emigració de l’Estat espanyol (i molt particularment dels catalans) hi ha hagut arreu durant els mesos precedents. Els futurs drets electorals dels residents catalans a l’exterior (nova llei electoral, estudi de la possibilitat d’una circumscripció pròpia, etc.) són altres punts que la Federació Internacional d’Entitats Catalanes espera veure reflectits en els programes de les diferents forces polítiques que es presenten a les properes eleccions catalanes.

 

La legislatura que ara acaba ha estat, per les comunitats catalans de l’exterior, una legislatura positiva pel que fa referència a l’increment dels mitjans pressupostaris públics a la disposició de les entitats catalanes de l’exterior, a una gestió més rigorosa d’aquests mitjans (convenis triennals amb les entitats, no exempts d’alguns problemes, etc.) i a facilitar les trobades continentals periòdiques de les entitats.

 

La propera legislatura haurà d’abordar la reforma o l’adopció d’una nova llei de relacions amb les comunitats catalanes de l’exterior, que substitueixi la vigent des de 1996 clarament desfasada, l’aplicació dels drets socials recollits a l’Estatuto de la Ciudadanía Española en el Exterior, la millora en els recursos pel Pla de Retorn (l’emigració no és sempre una història d’èxit) i l’actualització dels sistemes i recursos per a la presència de la llengua catalana en les comunitats catalanes de l’exterior. Tot això en el marc de les tasques de ‘diplomàcia pública’ que el Pla d’Acció Exterior de la Generalitat atribueix a les comunitats catalanes de l’exterior. Punts que la FIEC espera

també veure reflectits en els programes de les diferents forces polítiques que es presenten a les eleccions catalanes del 28 de novembre.

 

Finalment, la FIEC vol recordar que les comunitats catalanes de l’exterior van mostrar una gran capacitat de mobilització i de preocupació pel futur de Catalunya i de les seves institucions amb les importants manifestacions i concentracions a molts punts del món el passat dia 10 de juliol, amb motiu de la jornada de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut de Catalunya. Ara cal que els catalans residents a l’exterior i les seves entitats es mobilitzin per a obtenir, el proper 28 de novembre, una participació electoral satisfactòria i superior a la de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006 on només el 20,8% dels electors catalans del CERA van participar o superior al 27,8% de participació a les darreres eleccions al Congrés i al Senat de 2008.

 


CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

Josep Pallach 1920/1977

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!