Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

18 de novembre de 2008
2 comentaris

Bojos, estudiants i malalts (25)

Homes capcots, fumant, o bevent birra o cafè tothora. Solitaris i neguitosos. De mirada fixa o fugitiva. A voltes forassenyada. Baixant cap a Santa Coloma, a campar-la. O poblant els bancs i racons de Torribera. Són els bojos de l’antic manicomi d’aquí, ara en règim semi-obert (…)

Segon dia de la meva mare al Centre de Dia, on hi acaba d’ingressar.

Només arribar, miro de treure diners d’un caixer automàtic. No funciona. La pantalla és a les fosques. 

Al Centre, hi ha una vintena d’àvies i avis que esperen per entrar-hi. La majoria són dones. Els acompanyen, en alguns casos, les seves parelles. M’hi fixo, particularment, en dues.

Una dona baixeta i cepada, de rostre sorrut. Un metre vint-i-cinc d’alçada. Diu que n’està tip de tenir el marit a casa. Delitós per remenar-ho tot. Per caminar i caminar sense aturall. Que té, ella, les cames malmeses i el cor feble, i dur el marit, amb demència per tal que n’hi tinguin cura. L’home, prim i de rostre alegroi, dibuixa un ampli i generós somriure. 

L’altre, una dona de mirada i expressió impertèrrita, denotant l’entrada paulina en l’obaga mental. Cabell curt. El marit, alt i còmplice, li acarona, poc a poquet i amb cura i dedicació, les galtes. Expressió d’amor fidel, extens.

Un cop hi tinc la mare a dintre, volto per mirar de matar el temps. Faig cap a la biblioteca. Amb portes blindades. Portes sense mànecs. Només un pany. M’ha d’obrir un cuiner, atès que no hi té ni timbre –“és perquè no hi entrin els malalts”, em diu-. A dalt, dues plantes amb sengles portals grogues i blindades. Ningú no respira. Quedo breument tancat. Toco el dos. 

Hi torno a l’edifici del Centre de Dia. Prenc seient a la sala de visita dels psicòlegs i neuròlegs.

Hi entren dues dones en cadires de rodes. Avançat estat de demència. Amb emissió de goluts sons guturals. I udols cada dos per tres. L’una la du la filla. L’altra, dos fills d’uns quaranta i tants anys. Quan veig aquesta situació, amb crits esgarrifosos, penso que encara tinc sort de tenir la mare com la tinc; podria ser-hi molt i molt pitjor. 

Al parc, quan hi volto, altra dona udolant, amb cadira de rodes i un marit vell i atabalat passejant-la.

Dones. Velles. Prostrades. Cadires de rodes. Geografia del dolor infinit. Rostres de patiment, Talment verges sofertes i un cossos d’ocellet de fonda devastació. 

Migdia. Recullo la mare. Ha passat el matí fent un puzle. L’estimulació cognitiva ha reeixit. Hi surt amb ganes, reviscolada i eixorivida. Pas àgil i ment desperta. Lluny de la passivitat i la depressió en que es troba instal·lada normalment.

A la parada del bus, un boig retorna de Santa Coloma, seu amb nosaltres i es fot una birra -prou sap que, a dins, no li deixaran pas tastar el líquid element-.

Centre de Dia. Entorn càlid i humà. Activitats a dojo. Malaltia en companyia. Darrers moments de lucidesa viscuts amb cura i tracte directe. Lluita, però, perduda. La mort cerebral hi és a l’aguait. L’Alzhèimer avançant sense fre. 

Es tracta, fet i fet, que passi els darrers moments el millor possible. No puc pas, prou que m’agradaria, donar-li gaire més.

El crim del caixer automàtic / El crimen del cajero automático

http://www.youtube.com/watch?v=iUiHByShlIE

  1. M’explico. És una sort que la teva mare hagi acceptat anar al Centre de Dia… Conec més d’un cas en què la persona afectada es resisteix a anar-hi i, com tu deies, continuen tancats a casa de la família que els acull, passius i deprimits, reclamant constantment la companyia del familiar preferit (normalment, alguna filla).
    És dolorós, sí, però realment no pots fer res més del que ja fas. Ànims!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!