Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

8 de març de 2007
2 comentaris

La Val d?Aran no és Catalunya

Es així: Aran,

la Vall

d’Aran,

la Val

d’Aran, la comarca d’Aran… com li vulguem dir, no és Catalunya. Hi pertany però no n’és (…)

 

L’Aran forma part d’una altra nació oprimida com la nostra: Occitània. I que només en alguns bocins dels estats ocupants i esmicoladors (França, Itàlia, i Espanya) la seva llengua i cultura té un tímid reconeixement. Amb tot, funciona una xarxa d’escoles, hi ha emissores de ràdio, publicacions, cantants occitans, partits propis -per bé que força minoritaris-.


Aquí a casa nostra em sembla una greu contradicció que nosaltres com a nació oprimida, no haguem facilitat a l’Aran tota la llibertat de la qual n’és mereixedora. La consideració, per exemple, no pas de comarca si no de vegueria, un esment especial en l’estatut bo i reconeixent-la com a nació i, a l’ensems, part d’un marc nacional dit Occitània, amb més de 190.000 km2 de superfície (els Països Catalans, només en té poc més de 70.000 km2).


Ara s’anuncien nous programes de ràdio de la mà de les emissores de

la Generalitat

de Catalunya. I també una gramàtica de la llengua aranesa que tot just ha tret Pagès Editors.


Encara en queda, però, molt de camí per tal que l’Aran tingui allò que li pertoca i bé es mereix. I és per això que haurien de comptar amb tot el nostre ajut i la nostra comprensió.
  

  1. A Besièrs, a les 14 h se celebrarà la gran concentració per la llengua i la cultura d’Òc. La primera edició va ser fa dos anys a Carcassona i la participació va ser massiva; ara serà massiva i il·lusionada. Un gran nombre d’associacions, càrrecs polítics (desobeint les consignes dels partits francesos), ensenyants, moviments d’escoles laiques, artistes… ho han convocat amb entusiasme; i des de fa mesos que per tot Occitània s’organitzen actes, àpats, concerts i manifestacions diverses que preparen el que ha de ser una gran ocasió per la cultura occitana i per la defensa de les minories culturals i la tolerància a Europa i a la Republica Francesa.

    Després, a les 20.00 h, assistirem a la festejada occitana a les Arenas de Besièrs, on tocaran els grups Art à Tatouille, Faydits, Sofia e sa bodega, La Mal Coiffée, Joanda, Cosconilha, Mauresca Fracas Dub, Duo Brotto Lopez, Lou Seriol, Goulamas’k.

    Per aquest motiu des de Sa Sargantana, l’Associació Universitària de Cultura Occitana (AUCOC) i Escampillem hem organitzat un autocar des de Barcelona i Girona per assistir-hi.

    Per només 20 euros!

    Més informació a http://www.escampillem.net/besiers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!