Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

15 de novembre de 2016
0 comentaris

El crim del caixer automàtic, Josep Cots i Edicions de 1984

Vaig conèixer el “patró” d’Edicions de 1984 quan servidor m’endinsava en una proposta nova i inaudita: la història de Rosario Endrinal, la senyora que fou cremada viva, quan pidolava pels carrers, a Barcelona i que va esdevenir, contra la seva voluntat, personatge famós. Va ser un reportatge-història feta als carrers, les cases, les amistats, les passions, els amors, de la filla de l’encarregat d’una empresa de Sants dedicada al ram de la cordilleria i que esdevingué, abans de perdre peu, secretària d’alta direcció d’importants empreses.

El cas és que vaig picar tot de portes per trobar-ne editors. Un d’ells fou en Cots, aleshores allotjat en un magatzem del Poblenou, ell i dos treballadors mes. Finalment, anotà l’editor, la meva proposta no coincidia amb els seus plans. Això sí, tres persones de l’editorial en feren lectura i contribuïren a la millora del manuscrit original. Manuscrit que es convertí en llibre, però, sense editor i en règim d’autoedició. Sense editor però amb més de 5.000 exemplars “col.locats”, de franc, entre el personal. A més vaig visitar, diaris, revistes, emissores de ràdio.

Sense editor, però assolint coneixences, aprenentatges, amb una aventura que mai no m’hagués pogut imaginar…

Un gram de sorra, no me n’oblidaré, provinent de Can Edicions de 1984.

——–

Sóc a la Biblioteca Jaume Fuster (conegut dirigent del PSAN, i editor mort prematurament. És dissabte, i estem en hora gairebé vespral. I al llarg d’una bona estona gaudiré, no sabeu pas com, de la llarga i profitosa conversa entre Josep Cots, i el curador de l’exposició. Tots dos savis, informats, crítics, rialles (sobretot en Cots), transgresors. Una de les converses, en diferit,més interessants i riques i a la contra que m’ha estat possible de presenciar, gràcies al video.

La mostra es titula: “Edicions de 1984. La ciutat dels llibres”, fa referència informada a:

. Literatures del món, centrada en set títols esmerçats en la figura literària, recentment traspassada, del gran E.L Doctorow.

. Reinventar la tradició. Amb propostes literàries d’Eduard Girbal Jaume.

. Grans relats del segle XX. Amb la Sílvia Alcàntara i el seu ben popular “Olor de Colònia”.

. Santa Bogeria! I “Mars del Carib” de Sergi Pons Codina, sobre el periple futboler del club de futbol i alguns dels seus aficionats.

. Clàssics recuperats. Que repassa la figura del gran Àngel Guimerà, dramaturg i poeta nat a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife, i catalaníssim autor.

. L’afer Kundera. En referència al correu entre Cots i la dona del famós escriptor.

. Josep Cots: editor. Quin Cristo! 33 anys d’Edicions de 1984.

. Cada llibre una peça.

. Temes maleïts. I la polèmica entre Manuel Vázquez Montaltán, que va criticar durament, desde les planes d’El País, en 1985 la figura de George Orwell. Fet que va incrementar el perfil antiestalinista i crítica d’en Cots i els seus col.laboradors a la jove editorial.

. L’escriptor dels gitanos (Juli Vallmitjana)

. Poesia completa: Óssia Mandelstam, Anna Akhmatova, Josep Brodsky.

. Una màquina d’espavilar ocells de nit (Jordi Lara)

. El gran daltabaix d’Alemanya (Hans Fallada, Ernst Toller)

El coordinador de la mostra és el periodista de La Vanguardia, Julià Guillamon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!