Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

23 d'abril de 2013
0 comentaris

Nacionalisme i món sindical a Catalunya (José Manuel Rúa)

Estem, a parer meu, davant del millor i més complet llibre, en el període històric delimitat, sobre el sindicalisme nacionalista o nacional a Catalunya. El text es basa en una tesi de l’autor sobre “Convergència Democràtica de Catalunya i el món sindical” de l’any 2007 (…)

El sindicalisme nacionalista català neix en 1958 de la mà de la Solidaritat d’Obrers Cristians de Catalunya-SOCC (més tard rebatejada com a SOC tot suprimint l’esment “Cristians”). El SOC és un sindicat creat per membres d’Unió Democràtica. Un èmul modest i escarransit d’ELA, creat, al seu torn, pel potent partit democristià que és l’EAJ-PNV. El SOC, restarà operatiu fins a primeries dels anys vuitanta. El seu líder va ser el treballador d’estalvi Xavier Casassas –que va militar, successivament, a UDC, PSC (R) i ERC.

 

El SOC, els Col·lectius de Treballadors-CC.TT, del PSAN, els Col·lectius d’Obrers en Lluita-COLL, nats de la mà del PSAN (P), i la Confederació Sindical de Treballadors de Catalunya-CSTC, van ser els tres principals intents sindicals associats d’una forma o altra, a l’esquerra nacionalista i/o independentista –tenint present que des de 1969 el SOC s’inclinà cap a l’esquerra.

 

El SOC, patí sempre d’una greu solitud, i l’absència total de soci polític solvent, cosa que també succeí a la CSTC. Pel que fa als dos PSAN, el tema sindical fou substituït per vel·leïtats armades i o d’enfrontament radical contra la democràcia i l’autonomia tot just recuperada.

 

A banda de tot això, CDC va jugar un rol molt important en la construcció, totalment fallida, d’un tercer espai sindical nacionalista.

 

Efectivament, n’hi hagueren tres intents. Un, a principis dels anys 80, que mirà d’unir la CSTC, i el Sindicat de Quadres de Catalunya-SQC –vinculat al partit pujolista, amb USO, força principal de la triada i que comptada amb les simpaties de Convergència.

 

El segon intent, va intentar unir la CSTC amb el SQC: el nom de la criatura resultant va ser el de Confederació Sindical de Catalunya-CSC, que, en fracassar, provocà la ruptura interna de la CSC –un petit sector configurà la Coordinadora Obrera Sindical-COS, força sindical d’esquerres i independentista.

 

El tercer i darrer, durant aquest període –n’hi hagué una altra temptativa modesta, i naturalment fallida, a final dels anys noranta- mirà d’agrupar la CSC i el CTC –sigla que agrupava i substituïa l’antic SQC ja dissolt. La cosa també va anar de mal borràs, i el sector més actiu de la CSC –Barcelona, les comarques gironines…, deixà el sindicat per ingressar a CCOO.

 

Les causes d’aquesta impuixança –el sindicalisme nacionalista existeix però és força minoritari, són diverses, i Rúa n’apunta, amb encert, algunes de les més importants. Pel que fa als intents de CDC, cal subratllar que les temptatives foren potineres, curtes de mira, garrepes i enormement desencertades –no sols no varen agrupar, sinó que ajudaren, seriosament, a l’esmicolament del sindicalisme nacionalista.

 

Llegiu, sisplau, doncs, aquest magnífic i documentadíssim llibre -que us adjunto sencer, en versió pdf, sobre sindicats nacionalistes del doctor i membre de Comissions Obreres, José Manuel Rúa Fernández.

 

. Nacionalisme i món sindical a Catalunya (1974-1990). José Manuel Rúa Fernández. CTESC. 2008.

 

Em permeto de recomanar també la lectura el llibre que vaig escriure uns anys abans sobre el mateix tema.

 

. “Història del sindicalisme nacional als Països Catalans (1958-1989)“. Pere Meroño. Edicions El Mèdol. Tarragona. 2001. (Premi Rovira i Virgili d’assaig).

 
http://twitter.com/perermerono


CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

PD. Per cert, quan la consulta per l’Estat Català, què faran UGT i CCOO?, em jugo alguna cosa que no demanaran el SÍ.   
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!