Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

7 de gener de 2013
0 comentaris

La falsa pista (Henning Mankell)

Nou i extraordinari títol de la “sèrie Wallander”, ara, editada, conjuntament, per labutxaca –segell del grup 62, i Tusquets Editores. L’acció arrenca a la República Dominicana i d’allí, fa un salt, anys després, cap a Suècia (…)

Mankell, situa, tot sovint, l’arrencada en un indret llunyà i a certa distància temporal del temps de narració predominant. L’acció, a l’ensems, es concentra en períodes curts de pocs dies, amb pauses, també, d’escassos jorns. Acció doncs, diferida en el temps, demorada en el seu desenvolupament.

 

En ocasions, es presenta successos ben diferents que, però, acaben confluint i trobant una arrel operativa, autoral, comuna. En d’altres, hi tenen inicis i desenvolupaments totalment diferents.

 

A “la falsa pista”, en Mankell engega, com hem dit, a la República Dominicana. I ho fa amb una mort per malaltia. A Suècia, la cosa pren altres característiques. Curt, és la mort violenta de diversos individus, mitjançant un cop de destral en el crani, amb l’extracció del cuir cabellut i, amb una acció complementària i final que en singularitza l’assassinat.

 

Wallander, policia honest, simpatitzant de la socialdemocràcia –prou que se’n plany, quan hi exercia com a tal, és un home organitzat, dotat d’un sisè sentit. De portentosa memòria. Capaç de retenir un nom, una dada, una imatge, que, gairebé sempre, hi brolla en un moment decisiu. Capital.

 

En el cas que ens ocupa no és capaç de “llegir” allò que la intuïció li indica, és per això que el llibre rep per títol “la falsa pista”. No importa, centenars de pàgines després que ens adonem de fets, i circumstàncies que resten ajornats, demorats, en Mankell ens els servirà en les darreres planes, estiregassant l’acció fins un període final gairebé d’infart.

 

Per a mi, modestament, Henning Mankell és el millor autor de novel·la negra viu, ara i aquí a Europa. I aquest llibre, el que en fa set d’un total de deu títols en la “sèrie Wallander”, n’és un exemple ben rodó.

 

. La falsa pista (Villospar, 1995). Henning Mankell (traduït del suec per Meritxell Salvany. 479 planes. labutxaca / Tusquets editores. Barcelona. 2012.

 

http://twitter.com/perermerono

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!