Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

2 de gener de 2013
0 comentaris

Sud-àfrica enceta la política de segregació racial (CANIGÓ, 1954)

Finalitza la primera guerra d’Indoxina (1948-1954), un conflicte iniciat amb l’ocupació del delta del riu Roig per tropes franceses les quals seran, això no obstant, derrotades pels partisans vietminh del general Giap. Tot clourà amb la capitulació francesa a Dien Bien Phu. I la fragmentació del territori en tres estats: Laos, Cambotja i dos Vietnam (…)

La situació, però, és molt inestable i canviant. L’ajuda nord-americana permet la instal·lació d’un govern dictatorial a Vietnam del Sud, i tropes comunistes del Vietcong engeguen la lluita per l’alliberament del país. Per unanimitat, el Tribunal Federal Suprem dels Estats Units de Nord-amèrica ordena la integració en les institucions escolars del mainatge negre. Altres sentències determinen la no discriminació en els mitjans de transport. 

 

Gamal Abdel Naser nou primer ministre d’Egipte. El repartiment de terres; la industrialització; una política panàrab; la nacionalització del canal de Suez; i la divisa del socialisme àrab, conformen els trets més remarcables del mandat. Sota el liderat del primer ministre Daniel F. Malan, Sud-àfrica enceta la política de segregació racial. Hom pretén assegurar la supremacia blanca –3 milions- contra 11 milions de negres. Més endavant, i en resposta a aquesta fal·lera, el Partit del Congrés i l’oposició bantú –dins la qual destaca el totpoderós Partit Comunista i el seu líder Oliver Tambo -infantaran el Congrés Nacional Africà-ANC.

 

http://twitter.com/perermerono

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!