Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

6 d'octubre de 2012
0 comentaris

Dispareu contra el pianista (David Goodis)

Un bar. Un pianista. Un barri proletari d’una gran ciutat. Anys 50. USA. I Eddie, la propietària, la cambrera, el forçut… (…)

Amb aquest grapat d’elements, ben escadussers d’altra banda, en David Goodis (1917-1967), perpetra un fabulós, fenomenal, enlluernador retrat d’ambient, psicològic, social. No hi ha cap detall, cap element que fugi de la mirada sàvia i lúcida del gran i malaguanyat, i oblidat, periodista i novel.lista estatunidenc.

 

En un moment, la calma, la rutina de la història, de cop, viu una acceleració quan un germà del pianista irromp, de nou, en la vida d’Eddie bo i demanant calers i/o aixopluc. Al cap de poc, hi apareixen dos matons. I sembla que l’amor pica a la porta d’Eddie.

 

Capítol a part mereix la traducció al català, els registres, el to, les modulacions de la llengua en l’any 1987, i la confirmació de com hem perdut alguns mots, expressions, el color i el tast de la llengua en tan poc temps…

 

Joiosa miniatura de noir/negre/, dominant amb precisió la llengua, l’ambient, l’acció, en Goodis –una gran descoberta! Confegeix una història curulla, com cap altra de tristesa, malenconia, mala sord acceptada, tragèdia, abandó, solitud, amistat –la pròpia d’aquest escriptor que morí prematurament en la misèria i l’alcoholisme. (Per cert, en François Truffaut, del llibre, en va fer una versió fílmica amb el mateix títol).

 

Un gran, gran, gran llibre que us recomano de tot cor!

 

. Dispareu contra el pianista (Down There / Shoot the Piano Player, 1956). David Goodis. Versió catalana de Montserrat Solanas. Seleccions de la cua de palla. Edicions 62. Barcelona. 1987.

 

  http://twitter.com/perermerono

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!