Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

27 d'agost de 2009
0 comentaris

Marques / Markak (Bernardo Atxaga)

“Les marques a l’arbre, a la roca, les que diuen ‘un dia érem vius i vam estar aquí’, perduraran en el temps; ningú no les esborrarà”. “Marques”, un nou llibre de Joseba Irazu Garmendia, de sobrenom literari Bernardo Atxaga, el més important escriptor en euskera d’avui dia –i antic militant d’ETA-, autor, entre d’altres, d’“Obabakoak” (…)


Aplec d’escrits breus, de reflexions partint d’una visió d’un espai de la natura un roc, un arbre, una inscripció en un arbre… Atxaga s’endinsa en altres marques com són el record de persones que ja no hi són entre nosaltres. En persones, i en fets que són, negats a posta.

 

Els crits en favor de membres d’ETA. Els crits en contra de membres d’ETA. La destrucció de Gernika, durant la Guerra, per efectius de la Legió Còndor de l’Alemanya nazi. El “Gernika” de Picasso…

 

Un interessant llibre reflexiu, amb alt grau d’intronspecció, molt ben escrit, com sempre, on de petites i grans coses se’n treuen motius sobre com són, com operem.

 

Com, al cap i a la fi, estem fets de marques que marquen la nostra pròpia biografia.

 

Una petita gran obra.

 

. Marques (títol original “Markak”, traducció al català de Josep Maria Fonalleras). Bernardo Atxaga. 70 planes. Arcàdia. Barcelona. 2007.

 

CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!