HI DIC LA MEVA

Espai d'opinió d'en Pere Costa Vilanova

Millorem la neteja de Girona. Un compromís de tots

Sense categoria

   M’ha agradat el to de l’article d’opinió del nostre alcalde, Lluc Salellas, publicat al Punt Diari el passat 6 de juny. Ell mateix reconeix que el sistema de recollida selectiva, principalment el que es fa en les zones d’habitatges comunitaris, a través dels contenidors amb targeta, té molt marge de millora. Ras i curt: no està funcionant. Una altra cosa és el de la recollida porta a porta en habitatges unifamiliars que, en general, té una valoració positiva. L’escrit acaba amb un compromís d’estudiar el que ha fallat i aplicar els canvis que siguin necessaris per garantir que el nou sistema sigui més eficient.

   Als ciutadans, el primer que ens correspon,  és informar-nos bé del sistema i de les novetats que es van introduint. Tenim una plana a disposició amb una informació molt completa. Disposem de diversos canals d’avisos i suggeriments  a l’ajuntament i, darrerament, una aplicació web, que ens permet comunicar incidències i resoldre dubtes. A tall d’exemple, avui mateix he comprovat que són 52 les vegades que els ciutadans podem utilitzar les àrees d’emergència per la fracció orgànica i la resta. Si ho he entès bé 52 per orgànica i 52 per resta. Això vol dir un cop per setmana. Aquest canvi, respecte a la proposta inicial, és positiu.

   Com a ciutat europea que som hem d’assumir els compromisos de sostenibilitat, en essència derivats de les tres R (reutilitzar, reduir, reciclar). Per tant, tornar a situacions anteriors, no és una alternativa. El consistori municipal (govern i oposició), amb l’alcalde al capdavant, tenen l’obligació de liderar la gestió del tema dels residus. També els ciutadans tenim un paper a fer com a col·laboradors responsables. Cadascú a partir de les seves possibilitats i sempre amb una actitud cívica que ha de ser exemplar.

   El problema de la gestió dels residus és difícil i complex. No hi ha solucions miraculoses. Com a ciutadà de Girona, a tall de suggeriment, em permeto fer aquestes aportacions:

  • Revisar la introducció del sistema. Respecte a l’anterior, s’han introduït dos canvis de cop: l’ús de la targeta per obrir el contenidor i el calendari restrictiu de recollida.
  • D’entrada ens podem concentrar en l’ús de la targeta i, quan ho tinguem superat, podem passar al calendari. Proposo que els contenidors de resta i d’orgànic passin a ser de diari i que a cada illa de cases hi hagi un contenidor blau per paper, un de groc pel plàstic i un de verd pel vidre; oberts diàriament amb targeta.
  • Establir un sistema de reunions setmanals o quinzenals a cada associació de veïns per a resoldre dubtes i expedir noves targetes, si escau.
  • Reintroduir els calendaris de manera progressiva per barris. Provar-ho durant un mes (adquirir un hàbit, segons els experts, són 21 dies) i continuar segons els resultats.
  • Quan es faci això, i en complicitat amb les associacions de veïns, muntar un sistema d’informadors voluntaris (les hores de més afluència als contenidors) adreçats a aquells veïns que s’adrecen als contenidors i, amb cara d’estupefacció, o de menyspreu, deixen la bossa a la via pública.
  • Finalment, incrementar les sancions pels comportaments incívics que ens perjudiquen a tots, de la mateixa manera que ja estan fent algunes ciutats europees.

   Amb humilitat,  però amb determinació i perseverança,  ens cal anar avançant en el camí de la sostenibilitat. No serà ni ràpid ni fàcil, però entre tots, ajuntament i ciutadans, ens en sortirem.

Pere Costa, 7 de juny de 2025

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.