#FemUnCasalPopular

El dissabte passat es va fer una primera assemblea per obrir un centre social autogestionat -digues-li casal o ateneu, el nom no fa la cosa- a Figueres. La qüestió és que una trentena de persones de diferents procedències i edats es varen reunir per debatre sobre la necessitat d’obrir un espai d’aquestes característiques a la ciutat. La coincidència va ser absoluta; les dones i homes que hi eren varen expressar la necessitat de dotar Figueres d’un espai obert a tothom, que cohesioni el teixit associatiu de la ciutat i, alhora, que sigui un punt de referència per totes aquelles persones que volen un espai transgressor, de cultura popular i alternativa.

Després d’escoltar tot el que es va comentar en aquesta primera trobada, tinc clar que aquest casal s’obrirà, que Figueres tindrà molt aviat un espai que teixeixi una xarxa de lluita i compromís amb i per a les persones, d’enriquiment personal i, sobretot, col·lectiu.

La nostra societat està passant per moments complicats però alhora engrescadors, moments de canvi, i Figueres no n’és una excepció: moltes persones sense feina, joves, amb formació o sense, que no saben quin futur els espera, i moltes persones de mitjana edat que han vist com ells i el seu entorn s’ha transformat. Vivíem amb un decorat de cartró pedra que propiciava l’individualisme i que anava desfent els lligams col·lectius, amb una estabilitat que s’ha demostrat falsa. Ara, però, hi ha elements que ajuden a ser positius, a veure amb un bri d’optimisme el futur. Cada cop hi ha més persones que veuen necessària la implicació col·lectiva, la participació ciutadana de base que ajudi a millorar la nostra societat i la seva qualitat de vida.

Un casal per si sol no pot solucionar gaire res, però sí que representa un gra de sorra que teixeixi complicitats entre entitats i persones, que representi un espai de debat, de reflexió, cooperació i aprenentatge. Tenir un punt de trobada on es facin xerrades, conferències, cursos, tallers, música, teatre i un llarg etcètera d’activitats que entre totes i tots siguem capaços de proposar i desenvolupar. Hem de recollir el bagatge dels ateneus de finals del segle XIX i principis del segle XX, i adaptar-los als nostres dies i a les nostres necessitats.

El proper 7 de juny a les 11 h del matí al local de l’Associació de Veïns els Cendrassos, es farà una segona assemblea on les comissions que s’han creat aquest dissabte passat presentaran el treball que ha de començar a donar forma al projecte. Quines característiques ha de tenir aquest espai, amb quina fórmula s’ha d’aconseguir, com garantir-ne la viabilitat econòmica…, i sobretot, com eixamplar la base social d’aquest nou espai. La motivació i l’energia dels presents a la primera assemblea s’ha de multiplicar, arribar a més gent i construir un espai acollidor i útil per persones de totes les edats i procedències.

Si hi vols participar no et perdis l’assemblea del 7 de juny o envia un correu a femuncasalpopular@gmail.com

Publicat dins de Política | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.