El bloc d'en Pere

El fil dels dies

6 de desembre de 2011
5 comentaris

Vejam si entenc el desgavell mundial …

Com molta altra gent, angoixat per la crisi que patim, he llegit força articles i textos d’economia darrerament. No sé si m’han fet prou profit, però alguna explicació ha de tenir aquest galimaties. Em faig la meva hipòtesi personal:

La classe capitalista cada vegada obté menys beneficis en proporció als capitals invertits (no pas en valors absoluts: és la famosa tendència decreixent de la taxa de guany, segons els clàssics). Les innovacions tecnològiques i l’estalvi consegüent en mà d’obra, l’explotació de nous mercats i de més recursos naturals no aconsegueixen, a la llarga, invertir aquesta tendència.
I per això s’abarateixen els sous dels treballadors i la seva participació en la renda global no para de baixar des de fa ben bé trenta anys. Les classes dominants han perdut la por després de l’ensorrament del bloc soviètic. 
Per aquest motiu també es retallen els seus drets i les prestacions i serveis públics -al capdavall, salari diferit- i se’ls precaritza o se’ls envia a l’atur.

Cal justificar-ho per aconseguir la passivitat, el fatalisme o conformisme resignat dels explotats: se’ls diu que han gastat massa, que s’han endeutat massa, que ara els toca pagar la festa -pagar pels seus pecats.
Es calla que s’han endeutat precisament per la dismunició de la seva renda (queden lluny els temps en què una sola persona podia mantenir dignament una família de quatre), i que per endeutar-se calen uns capitals que la mateixa classe posseïdora ha posat a la seva disposició (en gran part, provinent dels bancs alemanys), que exigirà el seu retorn amb uns interessos generosos o els expropiarà. D’aquesta manera guanya dues vegades. La desregulació financera facilita l’especulació i els guanys fàcils i ficticis però astronòmics. La crisi del crèdit es desprèn de tot plegat.

Però els països emergents fan la competència amb uns salaris encara més baixos, i els mercats verges i els recursos naturals no són il.limitats … La crisi ecològica treu el nas a l’horitzó.

Fins que diguem prou.  O fins que acabem ben malament.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. És que Europa i els europeus no tenen crèdit, ni les condicions per a crear llocs de treball, ni semblen voler-ho -i l’educats per viure de l’estat necessiten contractar emigrants per fer la feina que no volen-.

  Com si que semblen tindre’l els països emergents davant el gran capital dels fons de pensions.

  Europa és una zona amb una de les fiscalitats i de despesa pública més altes del món. Un elefant intractable per generar confiança al propi capital davant la globalització.

  I qui diu els països occidentals de la Unió Europea, diu Occident. Però els països occidentals de la Unió Europea són els més representatius d’Occident  i la més occidentalista.

  Llavors els països occidentals europeus, no nomès no generen confiança als seus propis mercats financers i fons de pensions, si més no tampoc a la resta del món i de l’economia global. 

  On en realitat la bombolla financera acumulada, que han provocat l’especulativa i inmobiliària era per a salvar les seva desmesurada administració. 

 2. Això si els capitals dels grans bancs i els fons de invesió necessiten anar privatitzant el que resta dels serveis públics amb una competència monopolística acceptable.

  I a Madrid com a seu financera i administrativa, al igual que Europa saben que ‘quièn parte i reparte’ cada vez se va quedando con la mejor parte. 

 3. A Europa sembla que només li resta intentar salvar el poder adquisitiu del seu capital per mantindre les seves pensions i a dures penes el seu estat social en prejuït de l’activitat productiva i a favor de l’atur.
  És el que té tindre una moneda forta, un sistema fiscal fort amb els febles i feble amb els forts de paradís fiscal deslocalitzat i unes despeses públiques apalancades en contra de l’activitat i l’eficiència econòmica. 

  Per què totes les altres condicions les tenen els països emergents i ens acabaran superan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.