El bloc d'en Pere

El fil dels dies

19 de juliol de 2012
0 comentaris

Stratís Tsirkas. Ciutats a la deriva

Un escriptor comunista grec recrea el món de la seva experiència històrica: les peripècies de la resistència grega a la invasió nazi en la diàspora, les maniobres de la Gran Betanya com a antiga potència colonial que situarà Grècia en el món capitalista en virtut dels acords de Ialta, les divisions, les traïcions i els fracassos dins la resistència comunista … Tot el que acabarà desembocant en la cruenta guerra civil posterior.
El protagonista, un militant sacrificat i honest, patirà en carn pròpia aquests esdeveniments desplaçant-se al llarg de tres ciutats de l’Orient Mitjà: Jerusalem, El Caire i Alexandria, les ciutats a la deriva que l’autor coneixia bé, com a fill d’emigrants grecs nascut al Caire, que viurà a Alexandria i que es refugiarà a Palestina en la segona guerra mundial.

És un conjunt de tres novel.les amb personatges plens de vida, amb lirisme i acció trepidant alhora. Una obra rica i àmplia que m’ha proporcionat una setmana d’intensa lectura.
L’autor acabarà vivint a Grècia,  a l’Atenes dels anys 60, patirà la dictadura dels coronels i mantindrà tota la vida una actitud insubornable en defensa dels ideals democràtics i emancipadors. Expulsat de l’ortodox partit comunista grec, fundarà el nou partit d’orientació eurocomunista que esdevindrà després Synapismòs, principal integrant de la coalició Syriza.
Firmarà el manifest en suport als intel.lectuals catalans tancats al monestir de Montserrat, que visitarà en el transcurs d’una estada a la ciutat de Barcelona, poc abans de morir.

Us la recomano vivament.

Stratís Tsirkas. Ciudades a la deriva. Ed. Cátedra, 2011


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.