El bloc d'en Pere

El fil dels dies

15 d'octubre de 2012
0 comentaris

Notícies de dues ratlles, per Félix Fénéon

Crític i marxant d’art, de simpaties anarquistes, va fer-se càrrec durant uns mesos de la secció de successos del diari Le Matin, l’any 1906.

Converteix la redacció d’aquests breus en un art subtil, que diu molt més del que sembla i més del que és habitual en notícies d’aquest tipus.

La gràcia rau en la manera de disposar les frases, sobretot; de vegades, en el vocabulari triat; també en les el.lipsis i en les implicacions o pressuposicions del missatge.

Vegem-ne alguns exemples:

“Massa làudanum només provocà còlics a l’arquitecte Godefoin, de Boulogne. Molt bé -es tiraria a l’aigua. L’en tragueren.”

“Saint-Jean i Saint-Symphorien esperen tenir un crim cadascun: el tribunal de Marennes ordena l’autòpsia, aquí de  la Sra. B., allà del Sr. Vrignaud.”

“A les cinc de la matinada, el Sr. P. Bourget fou acostat per dos homes, al carrer Fondary. Un li buidà l’ull dret, l’altre l’ull esquerre. A l’hospital.”

El tràgic i el còmic es barregen. Hi sovintegen el robatori, la violència, el crim, el suïcidi, la desgràcia; però el to impassible i vagament irònic hi dóna una perspectiva inesperada.

Traduïdes per Joan-Lluís Lluís, l’escriptor nord-català que ens va delectar fa un temps amb la seva personal recreació dels Exercicis d’estil de Queneau.

Félix Fénéon. Notícies de tres ratlles. Ed. L’Avenç, 2012


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.