El bloc d'en Pere

El fil dels dies

7 de juny de 2012
0 comentaris

La recepció de l’art a través del documental: dues exposicions al MACBA

El més interesant de l’exposició de Rita Mc Bride ha estat, per a mi, el documental sobre la instal.lació de la seva escultura gegantina Mae West a la perifèria de la ciutat de Munic i les reaccions que suscita en els veïns. És una bona lliçó sobre la repercussió de l’art contemporani i els sentiments que desperta en els seus destinataris, els homes i les dones del nostre temps.
En la mostra de la col.leció permanent del MACBA, que es renova periòdicament, aquest museu presenta el que fou el darrer film del gran Roberto Rossellini, sobre la inauguració del Centre Pompidou el maig del 1977, el gran museu dedicat a l’art contemporani a la ciutat de París. Un mes després, Rossellini moria sobtadament.  El documental, en una mica menys d’una hora, explora l’edifici, els seus voltants, les perspectives que s´hi divisen sobre la ciutat i l’entrada del públic el dia de la inauguració, amb un recorregut per algunes de les sales i les obres que s’hi exposen, amb els comentaris en off del públic que les contempla.

Hi podem afegir un film sobre el rodatge del documental, on veiem actuar Rossellini com a director, i les declaracions que va fer al festival de Cannes com a president del festival de cinema.
Les seves paraules i aquest darrer documental constitueixen un veritable testament d’aquest gran artista, on el veiem defensar amb legítim orgull apassionat la independència i la llibertat dels creadors davant de la banalitat de molta producció pseudoartística i l’honestedar de la seva trajectòria personal.

No us ho perdeu! Els clàssics sempre són actuals. És un art per al qual no calen fulls d’instruccions.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.