El bloc d'en Pere

El fil dels dies

9 de juliol de 2014
1 comentari

La llengua catalana, estrangera al MACBA?

Per pura tafaneria, he assistit a un seminari obert sobre el pensament del psicoanalista Jacques Lacan al MACBA.

El conferenciant, al llarg de les quatre tardes que ha durat el seminari, ha anat exposant amb molta autoritat el pensament d’aquest intel·lectual, complex, metafòric i indirecte. Malgrat que ostenta un cognom ben català, que té accent català i que és professor de la Universitat de València, no he sentit pronunciar-li ni un sol mot en llengua catalana. Tampoc des del públic nombrós que omplia la sala, compost majoritàriament per estudiants universitaris.
Ignoro si hi havia persones que no entenguessin la nostra llengua, vingudes d’altres llocs de la península, però he tingut una desassossegadora impressió d’estranyament.
Hi ajudava el fet que l’auditori del MACBA és subterrani, sense obertures a l’exterior ni llum natural? Potser, sense saber-ho, tot baixant les escales que condueixen a la sala em traslladava a Madrid, a Saragossa, o tal volta a Sevilla, en lloc de romandre a la meva ciutat de Barcelona?
Seria concebible un fet com aquest a llocs com París o Madrid, sense anar més lluny? És possible que la llengua del país quedi tan radicalment marginada d’unes sessions culturals a la capital de Catalunya? La presentació del curs no ho advertia pas. El seu títol figurava en català.
Ha estat obra de la inèrcia, de la inconsciència?
En deixo constància per a la reflexió col·lectiva.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Això és responsabilitat de la direcció del centre i també del conferenciant. Quant al public, s’hagues pogut queixar però la gran majoria de “nanos” actualment fan ús del castellà com si fos la cosa més natural del món. Si no fixeu-vos quina és la llengua vehicular per a ells al carrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.