El bloc d'en Pere

El fil dels dies

16 de juliol de 2013
0 comentaris

La construcció del comú

En la segona jornada de la UPEC, Carme Porta, promotora de la ILP per una Renda Ciutadana Garantida, ens parla de la seva proposta com a pal·liativa, no pas revolucionària, dintre un marc legal i possibilista. Pretén garantir que ningú no quedi per sota del llindar de la pobresa (664 euros al mes). Té en compte la renda individual i complementaria altres prestacions. Estimularia la demanda en el seu conjunt, en proveir la població de més ingressos.

Joan Subirats cita Karl Polanyi i La gran transformació, obra del 1944 que considera que està de plena actualitat: s’ha fet efectiva la primacia del mercat com a regulador social, el mercat s’ha naturalitzat, obeint a una lògica econòmica basada en la competència.
No creu pas que el comú sigui ineficient; ara bé, el mercat ja no és nacional, sinó global, mentre que els estats continuen sent nacionals.
La digitalització afavoreix el coneixement compartit (Viquipèdia) i allò públic no ha de ser allò institucional: hi ha una capacitat col·lectiva de respondre a problemes comuns.
Eduardo Rojo, professor de Dret del Treball, tracta de la diversitat actual del mercat de treball, amb la gran variació en els tipus de contracte, insistint en el fet que és més allò que uneix els treballadors que no pas allò que els separa.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.