El bloc d'en Pere

El fil dels dies

14 de juny de 2012
0 comentaris

Josep Pla i Stendhal

Hi ha molts punts de contacte entre aquests dos grans escriptors: l’admiració de Pla per Stendhal, model de referència gens dissimulat, la condició de grafòmans impenitents, solters empedreïts tots dos, la complexa relació amb les dones, la voluntat memorialística i realista, l’interès pels tipus i les relacions humanes, per la història i per l’art; hi ha semblances d’estil, fins i tot, amb la comuna voluntat de claredat i de fer servir una llengua mitjana, sense estridències. (Recordem la cèlebre afirmació del francès quan proclama que diàriament procedeix a llegir uns quants articles del codi civil, abans d’escriure, com a mitjà de desintoxicació d’excrecències romàntiques.)
Tots dos són personatges fascinants, obsedits per la literatura, amb un fons d’angoixa i malenconia, com tots els grans adelerats.

Diu Pla de Stendhal, en el volum Itàlia i el Mediterrani de la seva obra completa: “Quan ja era jove vaig ser un gran admirador de Stendhal. El considerava un escriptor extraordinari. He llegit gairebé tot aquest escriptor. Sempre té interès. De vegades és massa teatral. El fet -jo crec- no té cap dubte.” (p. 388)
Un Pla senil, de vuitanta anys, rememora la joventut i escriu -desordenadament i amb moltes reiteracions- sobre la seva joventut viatgera.
De tant en tant, deixa anar un exabrupte dels seus, de vell reaccionari, una mica espantat per l’evolució del món i de l’Espanya d’aquells anys, a finals dels setantes.
Certament, el volum que ens ocupa està ben desordenat i plagat de faltes de picatge. Li caldria una bona revisió. Al nostre parer, l’editor hauria d’haver estat més rigorós. 
Però l’autor català, igual que el francès, sempre té algun motiu d’interès.

Josep Pla. Itàlia i el Mediterani. Obra completa, 37. Ed Destino. Barcelona, 1980 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.