El bloc d'en Pere

El fil dels dies

19 d'agost de 2011
0 comentaris

Jorge Semprún: L’escriptura o la vida

Testimoniatge sobre una de les experiències límit del segle XX, el llibre gira al voltant de l’estada de l’autor al camp nazi de Buchenwald, les conseqüències en la seva vida i el retorn incessant del seu record traumatitzant.
En la segona part del llibre es planteja més directament la qüestió central del títol: la contraposició que pateix Semprún entre escriure sobre aquesta experiència o viure.
(continua)
A diferència d’altres que han escrit sobre els mateixos esdeveniments, com Primo Levi, a Semprún la posada en paper de les seves vivències en el camp no l’allibera gens ni mica, més aviat l’acosta al suïcidi. Ni a ell mateix li queda clar si va intentar una vegada de treure’s la vida.
D’aquí la interrupció de la seva activitat com a escriptor durant una llarga temporada. Serà mentre viu a Madrid clandestinament com a màxim responsable del PCE en aquesta ciutat que redactarà El llarg viatge, en què explica el seu trasllat al camp de concentració, i obra amb la qual obtindrà el prestigiós premi Formentor.
Les lectures filosòfiques i literàries, les relacions amb les dones, la seva experiència com a militant en la lluita antifeixista, tant a França com a Espanya, els contactes amb intel.lectuals destacats del seu temps són altres temes del llibre. No hi ha gaires referències a les relacions familiars.
El fil narratiu es desenvolupa a partir d’unitats circulars, en què un tema, una situació o una frase retorna diverses vegades i permet d’avançar en una estructura obsessiva, amb el record de la pudor del forn crematori de Buchenwald com a leitmotiv recurrent.

Provinent de l’élite social i política espanyola, potser el millor ministre de cultura que hem tingut o el més respectuós amb els catalans, Jorge Semprún, home coratjós i compromès,  ens ofereix un testimoni de primera magnitud, ambiciós i rigorós en l’anàlisi introspectiva.

Jorge Semprun. L’écriture ou la vie. Col. Folio. Ed. Gallimard, 1996


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.