El bloc d'en Pere

El fil dels dies

7 de març de 2015
0 comentaris

Herrera, Podemos i l’independentisme

ICV bull. Les resolucions de la darrera convenció, en què aquest partit intentava definir el seu programa davant les pròximes conteses electorals, no han resultat prou aclaridores. Les esmenes impulsades pel sector independentista van ser àmpliament rebutjades en el plenari, tot i que el document final recull unes transaccions.

ICV es manté en l’ambigüitat que la caracteritza massa, darrerament, i no ha pogut plantejar una alternativa concreta davant la molt probable negativa del govern que sorgeixi de les pròximes eleccions espanyoles a la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya. La decisió quedaria ajornada a un altre -un altre?- debat intern en el partit.

La marxa de Raül Romeva és un cop molt dur per a la direcció que encapçala Joan Herrera, perquè posa en entredit la seva proclamada voluntat d’integrar les diferents tendències que hi ha a ICV. Els líders independentistes d’Iniciativa intenten apaivagar els ànims defensat les directrius emanades de la convenció, tot sostenint que recullen les seves principals aspiracions, i atribueixen les veus crítiques a interessos dels rivals electorals.

Malament si hem de recórrer a l’enemic extern per argumentar.

Per mi, el gran error de l’estratègia de Joan Herrera és confiar excessivament en el canvi d’orientació que en la política espanyola pugui introduir un partit incògnita com Podemos. Ha estat ben visible el gir que Herrera ha imprès en els seus missatges des de la consolidació de Podemos com a alternativa electoral. És, de fet, la seva darrera esperança per poder mantenir Catalunya dins d’Espanya en condicions de dignitat democràtica.

Però obvia les evidències que qualsevol observador pot constatar: d’una banda, Podemos ocupa l’espai electoral que deixa la crisi de credibilitat del PSOE i es nodreix dels seus mateixos votants, més alguns abstencionistes: és esperable que faci unes polítiques molt similars; de l’altra, els canvis tan freqüents dels missatges públics i del programa que impulsa aquesta formació fan dubtar molt raonablement de la seva consistència. Podemos practica un oportunisme típicament populista.

Els errors en els càlculs polítics del Sr. Herrera i de la seva direcció podrien dur ICV a uns mals resultats electorals. Seria lamentable perquè, al meu parer, la contribució d’Iniciativa a la política catalana és insubstituïble.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.