El bloc d'en Pere

El fil dels dies

21 d'agost de 2011
0 comentaris

Fernando Pessoa: Com si no trepitgés el terra

  L’especialista d’origen gallec en ciència política Carlos Taibo, professor a la UAM,  ha publicat un llibre dedicat a un dels personatges que més el fascinen. La figura enigmàtica i misteriosa de l’escriptor portuguès és explorada en les diverses facetes mitjançant una síntesi i contrastació de les dades que es coneixen sobre la seva persona.

Carlos Taibo no és un especialista en la matèria, ni ho pretén, però amb el rigor de l’estudiós amb formació acadèmica ens ajuda a resseguir els diversos aspectes biogràfics que permeten d’entendre millor aquest escriptor de múltiples identitats, mai no prou fixades i inexhauribles.
Fernando Pessoa és un dels emblemes de la modernitat, un clàssic de les lletres portugueses i universals, autor de poemes com Tabacaria, dels més emocionants que mai he llegit.
Mereix un esment especial el darrer capítol, dedicat a Pessoa i Galícia. El nostre estudiós Víctor Martínez-Gil va publicar un llibre fa quatre anys (Escrits sobre Catalunya i Ibèria, Ed. L’Avenç), convenientment referenciat a la bibliografia, en què seleccionava i comentava les opinions de Pessoa sobre aquestes qüestions de gran interès per a catalans, gallecs i iberistes en general. Algun dia hi tornarem en aquest bloc.

L’assaig va aparèixer en gallegoportuguès l’any passat i suposem que el mateix autor l’ha traduït a l’espanyol.
Bellament editat, amb una presentació sòbria i acurada que és senya d’identitat de la casa editorial, inclou un bon apartat bibliogràfic i un índex de noms, amb algunes fotografies comentades de l’escriptor.

Carlos Taibo. Como si no pisase el suelo. Trece ensayos sobre las vidas de Fernando Pessoa. Ed. Trotta, 2011


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.