El bloc d'en Pere

El fil dels dies

18 d'agost de 2014
5 comentaris

Eugeni d’Ors, apologista de la Inquisició

Les presons inquisitorials no van ser mai les presons fosques i secretes que hom imagina: estaven constituïdes per cel·les espaioses, lluminoses, netes i moblades. En molts casos, els presoners hi portaven els seus mobles, i es concedia sempre, a qui ho demanés, l’ús de llibres, de paper i de tot el que calia per a escriure.

Són paraules que reporta Leonardo Sciascia en el seu llibre Morte dell’inquisitore (ed. Adelphi, 1992), recerca sobre uns fets d’aquest tribunal a l’illa de Sicília, on va ser implantat pel domini espanyol.

La cita correspon a l’obra d’Eugeni d’Ors Epos de los destinos (1943), de l’època en què el pantarca s’havia convertit al feixisme. Signava, per tant, com a Eugenio d’Ors i l’original, naturalment, és en castellà.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Espero i desitjo que aquest text no el conegui el “papa” Francesc. De ben segur que si el coneix, l’adjunta al seu argumentari mediàtic!

  Atentament

 2. Aquesta és la descripció de les cel·les de la inquisició a Sicília sota domini “espanyol”, i per tant, estem parlant de l’època que Sicília era catalana, no? Desconec bastant el tema, i evidentment en cap moment defenso la inquisició, però potser la inquisició catalana no va ser tan bèstia com la castellana, que és la que ens ha arribat. Potser això també és alguna cosa que hauríem de reivindicar, abans de carregar-nos a Eugeni d’Ors.

  1. Això que la Inquisició catalana no era tan bèstia com la castellana no deixa de ser un prejudici com una casa que tens tu en partir de la premissa català-moló-tolerant-guai versus castellà-esquerp-intolerant-antipàtic.

   La Inquisició va ser igual de bèstia i animal a tot arreu i haver existit és una autentica vergonya per a l´església catòlica i per als estats que la empararen (Castella, CORONA D´ARAGÓ, regne de França, etc).

   Així que, per favor, deixa´t d´apriorismes bambaus quan tractes temes històrics, per favor 🙁

  2. La inquisició catalana era tant bèstia com la castellana, perquè era la mateixa.

   Ve a ser el mateix pel que fa a l’Església catòlica romana (creadora de la Inquisició): no és pot diferenciar entre església “catalana” o “espanyola”: són la mateixa cosa.

   Atentament

 3. Fins on jo, si bé en la seva concepció, la Inquisició era igual a tot arreu, a Castella les altes jerarquies d’aquella institució eren nomenades directament pels reis, de manera que de fet actuaven com a policia política, mentre que la Corona d’Arago els càrrecs de la Inquisició eren nomenats directament per el Papa.
  Precisament el primer xoc entre el Rei d’Espanya (Felip III, -principis del segle XVII-) i les autoritats de Catalunya va ser motivat en intentar aquest introduir la Inquisició Castellana al principat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.