El bloc d'en Pere

El fil dels dies

1 de setembre de 2012
1 comentari

Eça de Queirós i el retard espanyol

És curiós de constatar la visió d’Espanya com a país retardat, brut i incivilitzat que tenia el gran escriptor portuguès.
Ho podem trobar, per exemple, en la seva novel.la A cidade e as serras, fa poc traduïda al català a El Gall editor (una altra editorial perifèrica, de Pollença), en l’episodi en què el protagonista perd les maletes en l’enllaç ferroviari a Medina del Campo, en el seu trajecte de París a Lisboa.
(p. 128-129 de l’ed, portuguesa, cap. VIII)

D´altra banda, aquesta novel.la és una amable sàtira de les opcions de vida del protagonista, fanàtic ingenu dels avenços tècnics en el traüt i la superficialitat de la vida dissoluta a París, que al final es retroba amb ell mateix en la pau del camp lusità, tot cuidant de les seves finques i procurant portar una mica de progrés i de confort a les pobres gents que li cuiden les terres.
Amb el meravellós estil de l’autor, una filigrana d’elegància lèxica i sintàctica, ironia i expressivitat.

A cidade e as serras. Porto ed. Porto, 2011

La ciutat i les serres. El Gall editor. Pollença,  2011


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Un altre que deixà retratada la mentalitat i el fer al regne d’Epanya -i la península Ibèrica- fou George Borrow (http://en.wikipedia.org/wiki/George_Borrow. Però jo he utilitzat les pàgines en català i español -aquesta més complerta que la catalana-, ja que no entenc un borrall ‘anglès), que als anys 1835-1840 va fer de colpoltor de literatura “protestant”, i escriguè el llibre “La Biblia en España”. Són uns retrats que molts d’ells encara són ben vius (i no cal anar-se’n fora de Catalunya “per patir-los”).

    Hi ha una versió digitalitzada de la seva 1a edició en espanyol:

    http://books.google.es/books?id=r5EZA2d8xkcC&hl=ca&source=gbs_navlinks_s

    A la mateixa pàgina, hi ha diferentes versions en anglès.

    Atentament, i feliç Dissabte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.