El bloc d'en Pere

El fil dels dies

23 de novembre de 2013
0 comentaris

De l’esdeveniment al subjecte, a la Idea i a la veritat

La filosofia d’Alain Badiou no es pot aplicar només al moment polític català, a l’espera d’un gran esdeveniment.
(Deixarem de banda les postures polítiques de l’autor, sempre polèmiques).

En el seu pensament, encara que és un filòsof materialista, l’ésser humà no és pur determinisme material, sinó que està obert a allò imprevisible que apareix en l’esdeveniment.
L’individu esdevé subjecte en incorporar-se  a la Idea de la qual és expressió l’esdeveniment que formula alguna cosa nova, creadora.
Aquests esdeveniments pertanyen a quatre ordres d’experiència creadors de veritat: l’amor, que dóna felicitat; la política, que produeix l’entusiasme; la ciència, causant de l’alegria; i l’art, que origina el plaer.
Amb la incorporació del subjecte, producte d’un acte de voluntat que és al capdavall, de naturalesa ètica, a un esdeveniment creador d’algun d’aquests ordres, s’arriba a una vida digna i intensa, plenament humana, que val la pena de ser viscuda.
Només és veritablement feliç el qui viu sota el signe de la Idea, diu aquest platònic materialista dels nostres temps.
La filosofia, segons l’autor, té a veure amb l’ésser i amb la seva veritat -no és de cap manera un formalista o un relativista-; té una funció de discerniment i d’unifcació dels diversos àmbits d’experiència i de coneixement.
La filosofia uneix un diagnòstic de l’època, una construcció d’un concepte de veritat, i una experiència existencial relativa a la vida veritable, sense component sacrificial, sinó com a sentiment afirmatiu de dilatació de l’individu.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.