El bloc d'en Pere

El fil dels dies

5 de febrer de 2012
0 comentaris

Cinema documental: Els treballadors paguen un preu molt alt per treballar amb l’amiant

Dins del Docs Barcelona, festival de cinema documental que ja va per la quinzena edició, s’ha exhibit aquest film de Niccolò Bruna i Andrea Prandstraller, que parteix del procés instruït a Itàlia a l’empresa Eternit, que havia estat instal.lada a Casale Monferrato fins al 1984, perquè els seus propietaris i màxims acionistes, un senyor belga i un altre suís -que no s’han dignat a presentar-se en el judici-, responguin dels més de dos mil morts per malalties derivades del tracte amb la pols d’amiant en forma generalment de fibrociment (a casa nostra, era la famosa Uralita, que també fou molt polèmica en la seva factoria del Vallès).
Entre aquestes malalties , a part de l’asbestosi que ocasiona greus dificultats respiratòries, hi ha el temut mesotelioma pleural, un carcinoma de pronòstic molt greu. 

El procés va començar el 2009 i s’esperava que acabés a finals de l’any passat. A Viquipèdia  en italià n’hi ha alguna referència.
L’empresa esmentada ha estès les seves activitats al Brasil, on hi ha el jaciment d’asbest més important del món, a l’aire lliure. També se’n produeix al Quebec i a Rússia. I hi ha fàbriques importants en altres llocs del món subdesenvolupat, com l’Índia.
L’empresa sempre ha ocultat la perillositat dels materials  als seus treballadors, o bé ho ha reconegut de manera parcial i molt tardana, minimitzant-ne els riscos.
El drama de les víctimes i els seus familiars que compareixen com a testimonis en el procés judicial és escruixidor. Ens fem  també la idea que als països del Tercer Món ho tenen encara pitjor, situats com estan en la desemparança més absoluta.
En l’actualitat, són aquests països els principals consumidors de fibrociment, la producció del qual no ha parat de créixer.
També es denuncia la passivitat de l’OIT (Organització Internacinal del Treball) en l’afer, sense directrius clares i contundents malgrat l’extrema nocivitat del mineral, que és aspirat en forma de pols per treballadors o per veïns de magatzems i locals, o per familiars de treballadors que portaven a casa roba de feina empolsegada.
La pel.lícula no ha pogut ser estrenada a Itàlia. 
Sembla que la sentència podria arribar en els pròxims dies. Vegeu informacions de La Repubblica

Polvere. Il grande processo dell’amianto (2011) Coproducció italiana, belga i suïssa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.