El bloc d'en Pere

El fil dels dies

9 de març de 2012
1 comentari

Alemanya, origen dels nostres problemes

El darrer article de Vicenç Navarro no té pèrdua: és molt saludable desmentir tòpics i posar en relació fenòmens aparentment inconnexos.
L’acumulació de capitals a Alemanya, fruit del manteniment dels salaris a la baixa, per sota del nivell de productivitat i amb un empitjorament de les condicions de vida dels treballadors alemanys, (amb menys pèrdua d’ocupació gràcies a la força dels sindicats en aquell país i al sistema de cogestió, que ha forçat un repartiment del treball) afavoreix l’exportació d’aquests capitals cap als països de la perifèria europea: ja tenim la matèria primera de  la bombolla immobiliària, que ha generat enormes beneficis per a la banca alemanya.

El problema de l’eurozona no rau en la perifèria sinó en el centre 

No és pas la inflació -anterior als esdeveniments- sinó l’atur allò que va afavorir l’arribada del nazisme. Però la inflació és el més gran enemic de la banca -Àngela Maria!.
Ara s’intenta exportar el model de creixement alemany a la resta d’Europa, amb sistemes de protecció social i sindicats molt més febles, com és el cas nostre.
El monetarisme i mercantilisme imperants (altrament anomenats neoliberalisme) estan creant un excés de capitals en el centre europeu i un endeutament enorme en els perifèrics.
Fins i tot els EEUU van intentar a Seül el 2010 que el saldo positiu de la balança de pagaments d’un país no fos superior al 4% del seu PIB. Alemanya i la Xina s’hi van oposar.
Calen polítiques estimuladores de la demanda, justament en la direcció contrària de les polítiques que ara prevalen. 

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Sort en tenim de que tot els mals que ens passen, siguin degut als demés… Si varem entrar a la primera guerra d’Iraq, va estar per culpa d’en Busch pare (no cal donar la culpa al Felipe Gonzalez). Si varem entrar a la segona guerra d’Irac, la culpa va ser d’en Busch, però ara el fill (no cal donar la culpa a l’Aznar, no… ell no va tindre res a veure amb allò). Si l’Església catòlica romana ens fot mensualment més de 13 milions d’euros, tampoc és culpa dels diferents governs que patim: tot és culpa d’un senyor vestit de blanc que viu al Vaticà! Si al Pais Valencià governa qui governa, a Catalunya governa qui governa i a l’Estat espanyol governa qui governa, és per culpa d’una suposada maledicció que ha recaigut sobre aquesta part de la península Ibèrica, mai sobre cap dels votants!

    Vista tanta bonhomia que tenim, i vist també el com ens va dia a dia, potser ja fora hora de que ens responsabilitzem de quelcom, i de deixar de donar les culpes al veí i de fer el ploramiques, n’est pas?

    Atentament, i feliç dissabte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.