El bloc d'en Pere

El fil dels dies

19 de desembre de 2011
0 comentaris

150 anys del naixement d’Italo Svevo

El 19 de desembre de 1861 va néixer a Trieste aquest gran escriptor, educat en llengua alemanya -els especialistes diuen que escrivia en un italià deficient, ja que parlava habitualment el seu dialecte triestí-, un dels grans autors del segle XX, renovador de la novel.la psicològica , personatge novel.lesc i fascinant ell mateix.

Les seves principals obres estan traduïdes al català. La consciència de Zeno destaca al capdavant, però també Una vida i Senilitat. També és autor teatral i de contes i escrits diversos. 
La introspecció, la ironia, els personatges bon tros neuròtics com el mateix autor, sempre insatisfets, inadaptats, en conflicte amb ells mateixos i amb la consciència escindida, reflecteixen moltes de les angúnies de l’ésser humà dels nostres dies.
De nom real Ettore Schmitz, tingué amistat amb James Joyce, el seu professor d’anglès, que el llançà a la consagració literària. S’interessà per la psicoanàlisi i intentà seguir una teràpia amb Freud.
Casat amb una dona de l’alta burgesia triestina, en l’empresa familiar de la muller desenvolupà una pintura impermeable per a vaixells que li proporcionà considerables beneficis -obtingué l’exclusiva del contracte amb l’armada anglesa-.
Addicte al tabac (té algun escrit que en parla; el protagonista de La consciència de Zeno també figura que ho és), morí a conseqüència d’un accident d’automòbil el 1928.

Italo Svevo (en italià)

Italo Svevo (en català)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.