9 de juny de 2005
Sense categoria
0 comentaris

La pitjor manera de reconduir les coses.

La compareixença de la consellera Montserrat Tura aquest dimecres, 8 de juny, al Parlament de Catalunya, ha estat la pitjor manera de reconduir les coses a Berga. No vull entrar en si té molta, part o gens de raó en la manera com ha portat la seva intervenció, allà els seus assessors i la seva consciència. Però si ella mateixa fa una petita anàlisi convindrà que no és just que la conclusió del seu discurs és que rebin les pitjors conseqüències els joves que han estat les víctimes d’una agressió injustificable.

Va, pensem-hi. Com es pot recriminar als organitzadors del concert falta de seguretat i assistència? Tothom sabem com funcionen aquestes coses i sabem que, si es fa aquest concert, és perquè es disposa del vist-i-plau de l’Ajuntament fins al punt que està inclòs al programa d’actes. Si en la propera festa major de Mollet del Vallès hi hagués -esperem que no-, un incident en un acte organitzat pels Morats o els Torrats, abocarà la responsabilitat la consellera en aquestes colles de joves dels seu municipi o potser l’administració local hi tindrà alguna cosa a veure?

Aquestes manifestacions, a més de fer enfadar als joves que han estat víctimes d’aquests fets i amb tota la il·lusió del món organiten aquests actes, desincentiven el poc jovent actiu que ja ens queda al país. Els volem organitzant concerts, actes, trobades… o els volem consumint lleure i mam prefabricat a la barra de qualsevol discoteca que, això sí, deuen complir totes les normatives?

Si del que es tractava era de refer ponts que s’havien trencat, el més gran desencert ha estat citar tot un seguit de desencontres entre el jovent de Berga i el cos dels Mossos d’Esquadra. Segurament, basats en informes fets des del punt de vista dels agents però que podrien ser rebatuts també des del punt de vista de molts ciutadans. Tant és si els Mossos sopaven o no a Cal Rosal. Fins i tot, s’ha de dir que hi tenien dret perquè, enmig de la feina que suposa els dies forts de Patum, també els toca gaudir i descansar com a persones que són. Però vol declaracions on s’explica que el dispositiu policial es relaxa el divendres perquè és el dia més tranquil?

Es bo saber si alguna cosa ha fallat per evitar que es repeteixi. I en aquesta compareixença al Parlament, quan es tractava de saber si havia fallat alguna cosa per evitar que es reproduís, s’ha preferit engegar el ventilador de la merda sobre el jovent de Berga. És la tàctica que es fa servir quan se sap que algun dubte plana sobre l’actuació que s’està qüestionant.

Algun dia s’haurà de parlar de tot plegat, per totes parts, i sense voler salvar el propi cul. Si hi havia uns serveis socials i educadors de carrer atents a uns joves que feia temps se sabien conflictius, si va ser correcta l’entrada dels Mossos al Berguedà (no fa una dècada, sinó el 1998) fent-se respectar com la Guàrdia Civil enlloc de fer-se entrendre; si es va encertar suspenent la Patum de dissabte deixant una ciutat refregant-se i obrint-se encara més la ferida en cada encontre al carrer Major; si l’Ajuntament de Berga havia de comportar-se com un portaveu del Departament d’Interior o havia de liderar la resposta al fets…

No s’hi val el Tot va molt bé, senyora baronessa i la culpa és dels ciutadans radicals que no respecta la policia i, a més, pressionen els jutges. No obrim més escletxes. Perquè, si s’han de dir les coses pel seu nom, els berguedans que tan malament tracten els Mossos d’Esquadra no van ser els responsables dels fets. En Josep Maria Isanta no va morir per culpa dels independentistes radicals que fa molt temps s’enfronten als Mossos d’Esquadra. A qui es vol enganyar?

Avui hi ha una plataforma d’entitats que amb més o menys encert intenta reconduir les coses i, precisament, l’administració amb posicions com la de la consellera és qui li posa es coses més difícils per tranquil·litzar els ànims.

Per fer enfadar al personal ja hi ha el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya que, enlloc d’investigar perquè es va deixar anar 48 hores abans dels fets un dels detinguts que estava en recerca i captura, acusa els berguedans de no deixar treballar amb llibertat a la justícia. Això, segurament, deu fer confiar molt als bergeudans en la justícia. Com en la policia.

Convido a la consellera Tura a visitar, aquest dissabte, o el que ve, una bonica discoteca a tocar de Sant Celoni on hi ha uns vailets que no tiren pedres contra els Mossos ni res de res. Són molt bons nois, només prenen pastilles i van amb el cap pelat i insígnies nazis tatuades fins a l’escrot. Només perquè, sabent que a mitjans de juliol hi ha l’acampada jove de les JERC a Sant Celoni, i que tots dos col·lectius es poden trobar en el primer tren de la matinada en direcció a Barcelona, previngui alguna desgràcia com la de Berga. No sigui cas que la culpa sigui encara d’aquests peluts independentistes que són hostils amb els Mossos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!