pepcanals

l'internauta d'Argentona

5 de gener de 2017
0 comentaris

Ruta audioguiada per Mataró

AjuntamentHe baixat a Mataró amb el bus de les 10 i a dos quarts d’onze he arribat a l’oficina de turisme que està als baixos del Ajuntament on m’han facilitat l’aparell i amb l’edifici del Ajuntament comença la ruta.

 

La Guia porta 5 mòduls d’informació complementaria, l’època romana, el          S. XVI, El Barroc, el Neoclàssic i el Modernisme i a cada un d’ells es fa referència al acabar cada punt de la guia, pel que es recomanable, escoltar-los abans de començar.
En total són 22 punts i excepte els dos darrers que queden allunyats del centre es pot fer en unes dues hores sense presses.
Un cop escoltada la informació complementaria i la del Ajuntament anem al punt 2 que es la Capella de Sant Sebastià, baixant per la Riera i arribant a la plaça Santa Anna. Allà podrem veure l’escultura de Sant Sebastià

Sense moure’ns de la plaça tenim el punt 3 la Esglèsia de Santa Anna edifici barroc del segle XVIII.
Agafem el carrer Barcelona, un dels més comercials de la ciutat, i a l’altre extrem del carrer trobem el punt 4, La Peixateria , antic mercat del peix d’éstil neoclàssic construït el 1841 i que actualment alberga bars i una botiga.
Des d’aquí anem cap a la zona de Can Xammar on trobem tres punts més d’interès. Les restes arqueològiques de l’època romana i que es bo complementar amb una visita guiada i gratuïta que fan cada dissabte a les 12 a la Torre Llauder i a pocs metres hi trobem el punt 6 una part de les antigues muralles per tancar la zona amb l’Hospital de Sant Jaume del segle XVII i del que es pot destacar el seu claustre.
Reculant una mica arribem a la botiga La Confianza (punt 8) obra del arquitecte mataroní Puig i Cadafalch del any 1896. Paga la pena entrar-hi per observar el sostre.
Recordem que Puig i Cadafalch era mataroní i va deixar la seva empremta en molts edificis de la ciutat que el va veure nèixer.
Mercat del Rengle Camí de la plaça de Santa Maria arribem a la plaça Gran on trobem el punt 9, el Mercat del Rengle amb una curiosa coberta semicilindrica obra també de Puig i Cadafalch. A la mateixa plaça trobem edificis interessants.

Sense caminar gaire arribem al punt 10 la Basílica de Santa Maria començada el segle XVII i si es possible visitar el Conjunt dels Dolors és un dels exponents del Barroc català millor conservats. Els seus orígens es remunten a l’any 1694 i actualment paga la pena les pintures murals de Viladomat recentment restaurades.
De tornada cap a la Riera però més amunt del Ajuntament trobem al carrer Nou n.20, el punt 11, la Casa Parera (1894), un altre obra de Puig i Cadafalch restaurada el 2003.

Seguint Riera amunt trobem l’edifici de la Presó de Mataró (1863) i que va deixar de funcionar com a tal l’any 1867.
Unes passes més amunt de la Riera trobem el punt 13, el Col·legi Valldemia (maristes) que juntament amb el Santa Anna (escolapis) i els Salesians de Cerdanyola eren les tres grans escoles de Mataró. Sobre aquest edifici l’audioguia no en diu res pel que si us interessa aneu en aquest link
Retrocedint per la mateixa Riera girem pel carrer de la presó per anar cap el carrer Argentona on trobem el punt 21 i el 14.
El 21 es Ca l’Arenas actualment acull el centre d’Art del Museu de Mataró.
Jordi Arenas va morir l’1 de juliol de 1998. En el seu testament va llegar al Museu de Mataró, a l’Ajuntament de la ciutat, el fons d’art de la seva propietat (obra seva, del seu germà Jaume i d’altres artistes) i la propietat de l’immoble que fou el seu domicili, situat al carrer d’Argentona número 64.
Casa Coll i Regàs 1897Pel que respecte al 14, la Casa Coll i Regàs (1897) mereix una visita al seu interior, a l’oficina de turisme us podran dir les dates possible ja que actualment estan acabant algunes obres de conservació per part de la propietària la Fundació Iluro. Es una altre obra de Puig i Cadafalch i la família era la propietària d’una de les empreses més importants de final del segle XIX.

Des de la casa, baixant pel carrer del Torrent, arribem a la Pl. de les Tereses i girant a ma esquerra pel carrer Sant Josep i després a la dreta pel carrer de la Muralla arribem al punt 15, la Residència Sant Josep edifici d’estil noucentista i que actualment acull una residència d’avis. Tornant al carrer Sant Josep direcció la Riera, trobem els punts 16 i 17.

La Beneficiència (detall)

El punt 16 es La Beneficiència projectat per Puig i Cadafalch l’any 1894 i que actualment es la seu del patronat de Cultura del Ajuntament. Va ser concebuda com a casa de caritat.
Com veieu el protagonisme de Puig i Cadafalch en la ruta es absolut i de fet hi ha una ruta organitzada per seguir la seva empremta a Mataró i a Argentona que està molt ben explicada en el següent blog .
Al costat tenim el Conjunt de Sant Josep (1588-1603) antic monestir dels frares carmelites i parròquia des de 1868.
Tornem cap a l’Ajuntament i ens endinsem a la plaça del darrera on trobarem els dos darrers punts el 18 i 19.
Can Serra Arnau 1865 Museu bEn el número 17 del Carreró trobem Can Serra Arnau (1565), casa pairal d’estil renaixentista i actual seu del Museu de Mataró des de 1942.
Per acabar tenim a la mateixa plaça, però en un altre carrer, Can Palauet casa senyorial reformada va ser la residència de la família Palau (Joan de Palau, bisbe d’Elna és enterrat a la basílica de Santa Maria). La façana és bàsicament del segle XVII, amb elements més antics, com la finestra coronella gòtica, probablement del segle XV. A l’interior hi ha una gran sala coberta amb volta i restes d’una torre medieval. Actualment allotja l’Arxiu Històric Comarcal i una sala d’exposicions.
Com he dit anteriorment hi ha dos punts fora del centre de Mataró, el ja esmentat de la Torre Llauder i la Nau Gaudí que Gaudí va dissenyar per la Cooperativa Obrera Mataronense el 1883 L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1982, acull des de l’any 2010 la seu del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, espai d’exhibició de la Col·lecció Bassat.

Després de prop de 40 anys vivint a Argentona i gaire bé 30 treballant a Mataró ara estic descobrint un altre ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!