Pau Vinyes

Història i fotografia

4 de juliol de 2006
Sense categoria
0 comentaris

L’OU COM BALLA

EL RELLOTGE DE LA PLAÇA DEL COMERÇ

 

A Sant Andreu de Palomar les hores públiques van passant lentament per alguns i de forma ràpida per a d’altres. I és així com roda el món. A voltes tenim allò que volem i de cop i volta és fa fonedís. Aleshores perdem la noció del temps. Ens quedem glaçats i sense saber respondre les preguntes que ens queden pendents. Temps fa que al centre de la nostra vila teníem un rellotge que ens ajudava a resseguir el camí de la vida. Era l’esfera farcida de números i agulles que en forma senyorial ens il·lustrava el pas del temps. Situat a la plaça del Comerç, marcava les hores com qui marca el pas del caminar. Sostingut per un balcó misteriós damunt de la Rellotgeria Carreras. El rellotge era accionat per una màquina que el feia funcionar a cops que vols. Més de setanta-cinc anys de presència històrica tot oferint el pas del temps als andreuencs i andreuenques. Ens guiava i ens administrava els moments de la nostra vida quotidiana. La plaça del Comerç tenia un sobrenom , la plaça del Rellotge, que a voltes anava més enllà del nomenclàtor i esdevenia per decisió popular el nom real de la plaça. La veu del poble més d’un cop deixava anar: A on quedem? I la resposta no es feia esperar: A la plaça del Rellotge. La reforma de la façana de l’edifici que l’havia sostingut l’ha fet reposar. Les agulles que marcaven les hores havien deixat de donar voltes La dita és sàvia i d’un cop de revolt ha esdevingut parallamps de tremolors passades per tal d’oferir un nou tempus.

 

El tempus no ha fugit, ja que un grup d´andreuencs i andreuenques s’han decidit a donar-li corda de nou al rellotge de la plaça del Comerç. La maquinària ha sobreviscut al canvi de look de la nova esfera. Així com el cos segueix viu i amatent als nous aires, la façana que ens guiarà de nou en el transcurs de les hores, minuts i segons haurà canviat per esdevenir de nou el punt de referència del nostre poble. Però allò que realment sobreviurà al pas del temps serà el motor que , malgrat el llarg parèntesis d’aturada,  seguirà funcionant a ritme del tic-tac.

 

El nou rellotge retornarà l’aire senyorívol a la plaça del Comerç. A la reconquesta de l’espai perdut. El retrobament del rellotge estimat serà el reflex del ferm suport del poble de Sant Andreu a la seva història. El gran cronista andreuenc Mossèn Clapés – a qui cal fer un estudi  historiogràfic a fons de la seva obra i vida- ens deixà escrit en les seves ´” Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar”: ” La plaça del Comerç era destinada a la venda i parada de llibres ( vells i nous ), parada d’ocells de la planeta, cant i venda de romanços i pels propagandistes”. Ara tot just a l’inici del segle XXI, de llibres només se’n vénen per Sant Jordi, d’ocells no n’hi ha per vendre però són lliures per sobrevolar l’espai i de romanços i propagandistes n’hi ha un munt. Aquests darrers tenen nom i cognom, surten per la televisió i ens són cada cop més familiars – i a voltes pesats -. Són els Maragall, Montilla, Saura, Mas, Duran i Lleida, Zapatero, Rajoy… que ens omplen el cap de mentides i mentides que ens fan avorrir la política.

 

El nou rellotge de la plaça del Comerç – tot just estrenat amb una solemne festa el proppassat dia 7 de juliol- ens tornarà a guiar les hores. El pas del temps seguirà caminant, però a Sant Andreu de Palomar el camí el farem de bracet amb el de la plaça del ” Rellotge”. Passi el que passi les hores seguiran marcant el traç del futur. I després de deixar el rastre del camí realitzat fins al moment , girarem el cap i observarem el passat com un temps viscut amb amor. Les hores del rellotge de la plaça del Comerç somriuen de nou.

 

Pau Vinyes i Roig

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!