I SI LA REPÚBLICA HAGUÉS TRIOMFAT?

Parlar de història ficció és quelcom complicat, però  hi ha esdeveniments que han marcat un paisatge històric i si no els haguessin esborrat continuarien marcant tendències. La República va ser un curt temps de llibertat democràtica que va acabar escapçat per una dictadura de més 35 anys. Però, si  la Guerra Civil no hagués estroncat aquesta il·lusió què hagués passat? La República en el poc temps de vida va transformar la societat de forma prou clara: la llei del divorci, l’avortament, la separació estat-església, la nova política pedagògica, el dret de vot de les dones, l’autogovern de Catalunya…Tot un seguit de avenços que haurien anat a més. Segurament els alemanys ens haguessin envaït, hi haurien hagut grups de resistents en contra l’ocupació nazi. Les forces aliades haurien desembarcat per l’estret de Gibraltar i haurien alliberat Espanya del jou feixista. Després vindria un pla Marshall, caldria redreçar l’economia. Els estira-arronses entre l’Estat i Catalunya continuarien existint, però l’autogovern hauria guanyat més terreny sobiranista. L’Estat s’hauria convertit en una confederació de pobles, on l’economia, l’exèrcit i les forces armades estarien en mans del govern central i les nacions que l’integren tindrien plenes competències en educació, justícia, treball, cultura, policia…La República hauria guanyat terreny en l’esfera pública. Seria l’ànima de tot un poble. Tot i això, tindríem casos de corrupció protoganitzats per polítics corruptes, governs febles per manca de majories parlamentàries, alternança de govern entre les dretes i les esquerres – a Catalunya entre la Lliga i l’ERC, com a partits majoritaris. La pertinença a organismes internacionals com l’ONU, l’OTAN, la UE…hauria estat una realitat molt abans. L’economia catalana seguiria sent un puntal en el creixement econòmic de l’Estat i les diverses crisi del segle XX i XXI haurien estat qüestions preocupants per a la immensa majoria de la població. En poques paraules un país “normal” com ho són Itàlia, França, Holanda, Portugal…

 

Pau Vinyes i Roig

Historiador

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *