Pau Alabajos

TEORIA DEL CAOS

12 d'agost de 2007
4 comentaris

València, una ciutat que enlluerna

He llegit en indymèdia que anualment l’Ajuntament de València inverteix en il·luminació l’exorbitant xifra de 10 milions d’euros. Podem, per exemple, comparar el pressupost del consistori de Rita Barberà amb les despeses anuals de Barcelona, una ciutat amb el doble de població aproximadament, però que "només" inverteix 8’5 milions d’euros en llum. Amb raó hem deixat de veure les estreles en el firmament del Cap i Casal!

Però no calen estadístiques damunt de la taula, qualsevol transeünt amb una miqueta de perspectiva, si decideix fer un passeig pels carrers de la València nocturna, observarà que el color del cel ha passat de ser negre "com la nit" a tenyir-se d’una tonalitat "carabassa fluorescent". No debades, els edificis declarats com a Béns d’Interés Cultural brillen enmig de la foscor de tal manera que alguns veïns s’han hagut de queixar a l’Ajuntament perquè el resplendor no els deixava dormir amb les finestres obertes.

Per acabar-ho d’adobar, el tipus d’enllumenat que s’ha escollit per al nucli urbà és el més insostenible que es coneix, el fanal amb forma d’esfera, que només aprofita la meitat de l’energia consumida, ja que el focus de llum no està canalitzat cap al terra, sinó que es distribueix arbitràriament a través del globus. No cal dir tampoc que València està a la cua del foment d’energies renovables i que, a pesar de tindre un clima tan favorable com el mediterrani, no disposa de plaques solars per al subministrament elèctric. Tanta modernitat que ens volen vendre i resulta que aquesta és una de les ciutats europees més endarrerides en estalvi energètic.

  1. Salut!! Jo treballo al Consell Comarcal de la meva comarca, l’Alt Camp, i ara estem duent a terme el Pla lumínic per tal que tota la comarca s’adequï a la normativa, que és bastant restrictiva en alguns casos….. si València també està sota la legislació de la protecció del medi nocturn, i, evidentment la incompleix, no hi ha res a fer?…. no sé com està el tema per allí, però per aquí s’estan adequant a la normativa monuments, edificis, i petroquímiques, entre d’altres…

    Quina pena, així que no vau poder veure les llàgrimes de Sant Llorenç…… a València ja no s’hi deuen poder veure els estels…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!