Pau Comes

Independència és llibertat

1 de gener de 2014
General
0 comentaris

Els catalans (i tan sols els catalans) votarem el nostre futur

Algú s’imagina els 320 milions de ciutadans dels Estats Units votant per què l’estat espanyol en fos el 51è estat? Si seguíssim la particularíssima concepció de la democràcia que impera entre els negacionistes espanyols, n’hi hauria prou amb una majoria d’americans per sotmetre tots els espanyols a la constitució americana… (segueix)

Segons el sofisma dels negacionistes espanyols, haurien de ser tots els espanyols qui decidissin sobre si Catalunya esdevé independent, perquè això “afectaria a tots els espanyols”.

Aleshores, una eventual incorporació dels espanyols als Estats Units també afectaria a tots els americans, a més dels espanyols, així que amb una majoria democràtica n’hi hauria prou per modificar l’actual status. I qui diu incorporar els espanyols, diu resoldre situacions més espinoses amb simples votacions en lloc de les costosíssimes i terribles guerres que veiem sovint.

Com que la realitat ens mostra que això no passa, anem a desmuntar el sofisma:

La principal falla de la fal·làcia negacionista és que se salta un sobreentès: en democràcia, la sobirania resideix en el poble que vol ser-ho, és a dir, de totes aquelles persones que volen governar-se juntes, i només aquelles. Això exclou la voluntat democràtica de totes aquelles persones que no formen part reconeguda d’aquest poble, com seria el cas dels ciutadans americans en els afers espanyols: si els espanyols no volen, no hi hi ha majoria americana que valgui. Poca broma, perquè el recurs a la violència per a defensar-ho es troba a la majoria de constitucions. És a dir, no està en qüestió el mecanisme democràtic de la voluntat de la majoria del “demos”, sinó la definició d’aquest “demos”.

Ara bé, si els negacionistes tenen clara la definició del “demos” de cara enfora, de cara endins tenen una “ceguesa” impressionant. Si els americans no poden obligar els espanyols a sotmetre’s a la constitució americana contra la seva voluntat (ni tampoc els portorriquenys), els espanyols tampoc ens poden obligar als catalans a sotmetre’ns a la constitució espanyola contra la nostra voluntat.

Aleshores alguns treuen que “la sobirania resideix en el poble espanyol”. De nou, el problema rau en la definició de “poble espanyol”. Si de cara enfora està clar que inclou aquells que en volen formar part, de cara endins també. I aquest poble espanyol ha canviat molt des que la “pepa” de 1812 incloia els espanyols d’ambdós hemisferis fins els nostres dies. Ningú a l’estat espanyol vol imposar la sobirania espanyola a cap dels 23 pobles que fa temps que no volen formar part del “demos” espanyol. De la mateixa manera, no tenen cap argument democràtic per imposar-nos als catalans un “demos” que no sigui el que nosaltres vulguem. Aviat votarem per deixar clar quin és el nostre poble, el nostre “demos”, i que ja no volem formar part de l’estat espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!