28 de febrer de 2022
0 comentaris

Pòdcast 7 ‘Cròniques Edetanes’: Una Pobla neix a la Vallbona

Joan Bell-lloc

2ona temporada – 20n episodi

Una volta completada la conquesta cristiana del regne musulmà de València, Jaume I comença a reordenar el seu territori segons els paràmetres dels nous poders que s’hi instal·len. Aquests poders són la mateixa monarquia catalanoaragonesa, la noblesa feudal i l’Església catòlica d’obediència romana. Per això, en terres edetanes apareix una vila reial, Llíria, i unes viles-castells que són retribuïdes als diversos senyors feudals que han pres part en la conquesta, com Bétera, Riba-roja o Vilamarxant.

També el castell de Benaguasil es lliura als Dies com a recompensa per la seua participació en l’ocupació militar del regne valencià. I mentre les viles són ocupades pels nous propietaris senyorials, l’Església posava en marxa la seua pròpia organització, creant una sèrie de parròquies, com la de Benaguasil, amb un grapat de cristians nouvinguts que s’instal·len en un barri de la vila musulmana: el carrer de Cristians.

Però alguna cosa no isqué bé, ja que la història, en aquesta vila, no va funcionar com estava prevista: els cristians deixen el retor sense parròquia, urbanitzen un racó de l’horta i s’instal·len lluny del poble. Això és la revolució!

En aquesta nova ubicació tot és nou, per això fan séquies noves, carrers nous, església nova, però també canvien la xarxa viària i fins i tot canvien el nom del poble. Però l’administració senyorial no estava avesada a aquesta participació tan “democràtica” dels seus súbdits i els pararen els peus en sec, només faltaria!!!

Finalment, però, s’imposà el seny per totes les bandes i, asseguts a una taula de diàleg, s’arribà a un consens entre les aspiracions populars i la mànega ampla de la comtessa Maria de Luna. D’aquesta manera, tan harmoniosa, nasqué l’actual topònim de la Pobla de Vallbona. Però mirem-ho amb més detall.

 

Cròniques Edetanes

Accedir a l’Episodi 2 de la Segona Temporada, “Una Pobla neix a la Vallbona” des de les següents plataformes de podcast:

+ Ací des de Anchor FM 

+ Ací des de Spotify  

+ Ací des de Google Podcasts

+ Ací des d’ iVoox

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!