EL DIA D

Després de mesos d’intens treball per a molts, per fi, el 7 de juliol ja ha arribat. Millor dit, només falten pocs minuts perquè s’acabi. I avui ha començat, en el marc del Fòrum, la quarta edició del Parlament de les Religions del Món. I comença una setmana ben carregada d’activitats: en total, més de 500, en una gran varietat de formats: simposis, conferències, tallers, celebracions, exposicions i actuacions, …


Vuit mil persones de tot el món visiten Barcelona amb un objectiu: dialogar. Creuen en diferents religions, practiquen diferents rituals, vesteixen diferent. Però tots i totes pretenen el mateix: contribuir en un món millor. I avui ha començat un espai de trobada, que pretén cercar ponts entre persones que aparentment són diferents, tot i que comparteixin els mateixos sentiments.

El Parlament de les Religions del Món vol demostrar que un horitzó de pau i concòrdia entre nosaltres és possible. Les tradicions religioses han estat, durant molts anys, un clar motiu per l’enfrontament. Tenim al llarg de la història molts exemples de guerres i conflictes, en els quals s’ha emprat el nom de la divinitat per justificar-lo.

Les diferències que existeixen entre els practicants de les diferents tradicions religioses han estat una excusa per fomentar guerres, odis, revenges, …Quan el cert és que totes les tradicions religioses comparteixen un missatge comú : el respecte als altres, a la natura, la convivència, la pau, la fraternitat, … Valors compartits que, en definitiva, vol reivindicar el Parlament de les Religions. 

Però en el Parlament no només es parlarà de l’experiència amb el transcendent. No té com a objectiu ser un espai per erudits, reservat a fer disquisicions teològiques, sinó que és un espai que vol estar en contacte amb la realitat, tocar de peus a terra. El Parlament de les Religions vol plantejar què pot aportar l’experiència religiosa en els grans problemes que té avui dia a tots els ciutadans i ciutadanes del món. Per exemple, el respecte al medi ambient, el problema dels refugiats, l’ús de la religió en conflictes armats, la violència, el deute extern….

 

Per a molts, aquests objectius poden semblar del tot impossibles. El Parlament dura una setmana, i és cert que, per molt que ho vulguem, en set dies el món no haurà canviat. Però el que sí que es farà serà un pas endavant cap aquest horitzó compartit.

David Casals i Vila

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *