Consciència

Bloc del Paco Jiménez Orantes

17 de gener de 2021
1 comentari

25.000 Persones en greu risc sanitari per fer possible el dret al vot

Aquest cap de setmana s’ha aprovat l’ajornament de les eleccions al Parlament de Catalunya, que ara es preveu que es celebrin el 30 de maig, si la pandèmia i sobretot els tribunals de justícia ho permeten.

Hem sentit fortes crítiques a aquesta decisió, sabíem que es produirien perquè fa temps que el clima polític i mediàtic a l’estat espanyol fa que les decisions de cap actor polític no es qüestionen pel seu sentit o contingut, sinó per qui les pren.

Deixant de banda aquestes misèries, ni abans ni després he sentit apuntar a ningú un problema que hauria esclatat en pocs dies si s’hagués mantingut la convocatòria, i que és la situació en què quedarien les milers de persones que serien cridades a formar part de les meses electorals. A les eleccions del 2017 es van formar 8.247 meses electorals, per a les quals es van nomenar 24.741 membres entre presidents i vocals. Sense comptar els 3.889 representants de l’Administració, que no han de ser presents durant tota la jornada i al voltant d’uns 15.000 interventors i apoderats dels partits (aquesta última dada és una estimació meva). Per a les eleccions d’aquest any, s’havia parlat de posar encara més meses, per evitar aglomeracions de votants, de manera que les persones citades a constituir-les serien segurament moltes més.

Què implica formar part d’una mesa? Doncs estar-se més de 12 hores custodiant una urna en un mateix lloc, mentre tot de persones diferents et parlen, t’ensenyen la documentació i et donen una papereta de vot. Alguns fins i tot han tingut el poc criteri de tancar el sobre amb la llengua, el mateix sobre que hauràs d’obrir unes hores més tard. Si s’obren finestres i el dia és fred, la incomoditat pot ser extraordinària. Si es mantenen tancades les finestres, l’ambient enrarit està garantit.

Com es pot demanar a ningú que disciplinadament accepti fer aquesta fonamental tasca en aquest temps de pandèmia? Les meses electorals es formen per sorteig entre les persones electores més joves de 70 anys, que sàpiguen llegir i escriure. Per sobre de 50 anys, ja es considera que les persones són població de risc per a la COVID19, sempre que es tingui alguna patologia d’una llista que inclou bona part de la població catalana.

És evident que s’hauria de nomenar una llista de suplents molt més llarga de l’habitual, normalment es nomenen dos suplents per a cada lloc, però ara se n’haurien de nomenar potser quatre. Per què? Doncs perquè moltes persones, amb tota la raó, presentarien certificats mèdics acreditant la seva condició de persones d’especial risc. I aquests certificats s’haurien d’acceptar.

El 30 de maig la situació serà millor? El dia 1 de febrer, no abans, tindrem les primeres persones presumptament immunitzades per les vacunes, cinc setmanes més tard de la primera dosi. El 30 de maig seran immunes les persones vacunades en primera dosi no més tard del 25 d’abril. Quantes seran? Potser prou abans d’aquesta data s’haurien d’haver designat les membres de les meses i se les hauria d’avançar la vacunació per no haver-les de posar en risc innecessàriament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!