Rafael Patxot i Jubert, 1872-1964

Serveixi aquest breu post per recordar que avui fa 50 anys va morir Rafael Patxot i Jubert, el 8 de gener de 1964 exiliat a Ginebra. Molts ja el coneixeu, però un servidor en desconeixia la seva existència fins ara fa un any, quan el 14 de gener vam assistir a la presentació del llibre La vida a Pagès. El món perdut de les masies i les possessions de Catalunya i les Balears i a la posterior inauguració de l’exposició La vida a pagès. L’Estudi de la Masia Catalana.

El 28 de gener escrivíem això sobre L’Estudi de la Masia Catalana de PatxotL’Estudi de la Masia Catalana és un ambiciós projecte d’investigació de dimensions èpiques -i possiblement desproporcionades- que inicià el poc conegut mecenes Rafael Patxot l’any 1923, i que volia deixar constància per escrit de les característiques arquitectòniques de les masies catalanes, tan del Principat com de les Illes. D’aquesta forma, amb una recopilació exhaustiva escrita, oral i gràfica, Patxot també documentava ensems els costums dels seus habitants, la llengua, la tradició, la indumentària, les festes, els costums, les feines del camp, etc. Un món que en considerava l’essència de la catalanitat i que, degut a la transformació del país a principis de segle passat, creia que s’estava existint. 

Ara fa un any em va sorprendre gratament l’ingent projecte de Patxot per deixar constància -arquitectònica i culturalment- de la vida a pagès al Principat i les Illes. Així que avui és una bona excusa per parlar d’ell. Si en voleu saber més us deixo uns quants enllaços:

Revista de Girona: Rafael Patxot, meteoròleg, astrònom i mecenes (PDF).

M. Àngels Suquet i Rosa M. Rourich: Rafael Patxot, l’últim humanista? (PDF).

El bloc d’en Pere Pujol (fill de Can Peric): Rafael Patxot i Jubert.

Quim Torra: Sentí i Patxot, o realment era inevitable ser un franquista?

Quim Torra: HONORABLES. Rafael Patxot. Una cultura, un país.

Fotografia de portada: Fototeca.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *