Assemblea General de l’Agrupació d’EMD’s de Catalunya

El passat 28 d’octubre es va celebrar a Baldomar (La Noguera) l’Assemblea General anual de l’Agrupació d’Entitats Municipals Descentralitzades de Catalunya (AEMDEC). A aquesta reunió va assistir-hi l’Eric Vila, alcalde de Seva, i l’Òscar de la Guàrdia, secretari de l’Associació de Veïns de Balenyà.

L’AEMDEC reresenta a les actuals 63 Entitats Municipals Descentralitzades de Catalunya així com també als pobles agregats que espiren a ser una EMD en un futur proper, com SM Balenyà, Riells del Fai, Comarruga, Vallverd, Sant Llorenç de Montgai i L’Estartit.

La reunió que es va allargar durant tot el dia, es va dividir en dues parts. La primera, al matí, el secretari de l’Agrupació Juanjo Cortés, ens va explicar l’estat en què es troba la reforma de la Llei de Governs Locals de Catalunya i la importància que tindrà aquesta llei per a les EMD actuals i futures. Aquesta reforma de llei actualment ja ha estat aprovada pel Govern, i en breu es presentarà al Parlament de Catalunya perquè es debati i s’esmeni tant com els partits parlamentaris considerin oportú. Per tant, aquesta llei reformada es preveu que sigui d’aplicació en un curt termini de temps.

En Juanjo va afirmar que ens trobem en una cruïlla històrica per a les EMD amb la reforma de la llei catalana i l’espanyola. En Juanjo va ser optimista amb la reforma de la llei catalana ja que aquesta futura llei inclou moltes de les propostes que l’Agrupació va fer al Govern perquè les EMD tinguessin més pes dins aquest nova llei.

Per altra banda i a nivell estatal, en Juanjo va ser molt pessimista amb la futura llei espanyola. Juanjo ens va explicar el projecte de llei de “Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local” que el PP ja ha aprovat i que espera també per entrar al Parlament espanyol. Segons el mateix Juanjo, aquesta llei és demolidora per les EMD futures i existents de tot l’Estat espanyol. Dit això, Juanjo va deixar clar que les EMD catalanes poden estar tranquil·les, ja que les empara l’Estatut de Catalunya aprovat el 2006 i la citada llei de Governs Locals de Catalunya.

La segona part de la jornada, i després de dinar, vam rebre la visita de l’Hble. Joana Ortega, vicepresidenta i consellera de Governació del Govern de la Generalitat de Catalunya. Ortgea, va valorar molt positivament la feina que fan les EMD a Catalunya ja que -segons va dir- aquestes garanteixen la prestació de serveis de proximitat al ciutadans dins d’aquest país asimètric demogràficament en què vivim. Ortega va explicar a grans trets el projecte de llei de Governs Locals i va assegurar que les EMD tenen cabuda dins d’aquesta reforma de la llei.

Ortega va ser clara quan se li va preguntar per la creació de noves EMD, va dir que la voluntat del Govern de la Generalitat és que el nombre d’Entitats Municipals Descentralitzades a Catalunya creixi, amb transperència i claredat de competències, per garantir la prestació de serveis de proximitats.

  

Publicat a la revista El Gallaret nº389 – Octubre 2013.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *