11ena Marxa dels Vigatans

Un any més, i per tercer cop consecutiu (2011 i 2012), des de Balenyà hem participat a la XI Marxa dels Vigatans amb la columna Antoni Desvalls i de Vergós (Marquès de Poal).

En motiu de la Diada Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural organitza a Osona la Marxa dels Vigatans. Aquest 10 de setembre passat es va celebrar l’onzena edició, i la columna de Sant Miquel de Balenyà i Seva, Antoni Desvall i de Vergós (Marquès de Poal) hem volgut tornar a ser-hi presents un any més.

A les fotos hi podeu veure la trobada que varem fer les columnes de Balenyà i Seva, Malla i els Miquelets del Brull a Sant Vicenç de Malla, on homenatjarem a Francesc Paracolls i iniciarem la marxa a peu fins a Vic. Un cop a Vic, homenatjarem a Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda, i iniciarem la marxa de torxes pel casc antic de Vic fins arribar a la plaça de la Catedral. Un cap allà la pluja va fer desconvocar els actes previstos a continuació.

La Marxa dels Vigatans és una commemoració solemne que vol recordar dues coses. Primer, el Pacte dels Vigatans, quan el 17 de maig de 1705 un grup de prohoms antiborbònics de la plana de Vic i voltants, formalitzaren a l’ermita de Sant Sebastià (Santa Eulàlia de Riuprimer) la revolta catalana contra el govern absolutista de Felip V. És el fet conegut com a Pacte o Reunió dels Vigatans. I segon, els Fets de l’11 de setembre de 1714, la Diada Nacional de Catalunya on els catalans commemorem la data en què Barcelona -i amb ella tot el Principat de Catalunya- capitulà, davant els exèrcits borbònics francoespanyols.

Aquest any, la nostra veïna Carme Baqué, va fer de Marquès de Poal. La columna Antoni Desvalls i de Vergós és oberta a tots i totes. Animeu-vos a fer de Marquès l’any que vé. 

   

Columna Antoni Desvall i de Vergós (Marquès de Poal)
Publicat a la revista El Gallaret nº388 – Setembre 2013.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *