Yoko Ono, sobre el fracking: “Jo hi era. Jo ho vaig veure i em va fer plorar”

Abans-d’ahir us parlàvem de la Plataforma Aturem el Fracking i us adjuntàvem un vídeo realitzat per TV3 on explica què és el fracking i ensenya in situ les seves conseqüències més desagradables.

Per si no en vau tenir prou, us adjunto un altre vídeo. En aquest cas és de la visita que va fer Yoko Ono a Pennsylvania, acompanyada del seu fill Sean, l’actiu Susan Sarandon, el nét del Mahatma Ghandi, Arun Ghandi, a més de varis mitjans de comunicació.

Més avall podeu veure l’escrit que està fent córrer la PAF que va fer la mateixa Yoko Ono arran de la seva visita als llocs d’extració de gas mitjançant la tècnica del fracking.

Feu-ho córrer, ens hi jugem molt!


   
Després d’haver estat convidada a visitar Pennsylvania pels residents que han patit impactes del fracking, el meu fill Sean i jo varem decidir anar a veure, de més a prop els danys produïts per aquesta tècnica. La nostra amiga Susan Sarandon va venir amb nosaltres, i varem tenir també l’honor de ser acompanyats per el nét del Mahatma Ghandi, Arun Ghandi. També hi varem convidar membres dels mitjans de comunicació.

Conduint cap a la ciutat pintoresca de Montrose, PA, no em podria haver imaginat, com de colpidores arribarien a ser les parades del nostre camí: una plataforma de gas de quatre perforadores, un soroll “xisclant” de descompressió, un compressor gegant en construcció, grans camions plens de productes químics tòxics i sorra retronant per camins bruts i estrets de terra, i una plataforma de perforació que arribava fins al cel.

Veure un paisatge tan bonic arruïnat va ser prou inquietant, però mai seria tan terrible com sentir el cor trencat de aquells a qui el fracking havia canviat la salut, les llars, i les vides per sempre: Vera Scroggins, Craig Stevens, Rebecca Roter, Frank Finan, Ray Kemble i la família Manning. Ens van acollir a casa seva amb gran hospitalitat, i Tammy Manning fins i tot ens va fer uns pastissos deliciosos.

I ens van explicar les seves històries: Com ja no poden beure l’aigua dels seus propis pous, doncs han estat enverinats per la contaminació del fracking. Aquestes famílies nord-americans han de patir, de cop i volta, de no disposar d’aigua potable per a una vida sana. No poden utilitzar l’aigua del seu pou per beure, ni cuinar, rentar els plats, banyar-se o rentar-se la roba. Han de comprar l´aigua cada dia. Es pot creure això?

Ara, no poden anar a viure a un lloc més saludable amb les seves famílies, perquè el valor de la seva casa es va desplomar quan l’aigua es va fer malbé —per tant no es poden permetre traslladar-se a un altre lloc. També es veuen obligats a obrir les finestres quan obren una aixeta d’aigua per evitar que el gas metà s’acumuli i hi hagi risc d’explosió. És un destí terrible, i no hi ha cap manera de revertir el que els ha passat. I el que és més indignant, és que les companyies de gas acusen aquesta gent indefensa de mentir —nosaltres mateixos varem poder veure l’aigua pudent i marronosa a les cases al costat de les instal.lacions del fracking. El fet que l’aigua era desagradablement de color marró al voltant de les seves cases realment em va espantar.

Espero que el governador Cuomo faci el mateix recorregut que vaig fer jo abans de prendre cap decisió sobre si permetre el fracking a Nova York. I encara que és massa tard per aturar el mal que ja s’ha produït al comtat de Susquehanna (Pennsilvània), espero que el sr. Corbett, governador de Pennsilvània, visiti a les mateixes famílies i llocs on varem anar nosaltres, i aturi a la indústria de seguir trepitjant la voluntat de la gent, en aquest estat tant bonic.

Insto al President Obama que també faci aquest viatge, i deixi de banda qualsevol dependència del fracking, en comptes de energia realment neta. Tal com els documents industrials demostren, aquests pous, amb el temps s’esquerden i, cada vegada més, tenen fuites. Això no es pot prevenir, i una vegada succeeix, no es pot arreglar a milers de metres sota terra. Si us plau, vagin a comprovar-ho vostès mateixos.

Va ser xocant donar-nos compte que això està passant ara als EUA… el país del poder i la riquesa. Per què aquesta tragèdia Nacional es manté silenciada? Per què no estan fent res els polítics? Aquestes famílies, apart del seu terrible destí, se sotmeten a desagradables rumors de que no són gent creïble. No només està destruint les seves vides, sinó també el seu esperit.

Jo hi era. Jo ho vaig veure i em va fer plorar.

Yoko Ono
18 de gener de 2013

  

Informació extreta de: PAF i A corre-cuita.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *