L’Ajuntament de Seva aprova iniciar l’expedient de creació de l’EMD de Balenyà

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Seva d’ahir dilluns, 17 de setembre de 2012, va aprovar per majoria absoluta el punt 5 de l’ordre del dia: “Iniciar l’expedient per a la constitució d’una Entitat Municipal Descentralitzada al nucli de Sant Miquel de Balenyà”.

Amb aquesta votació conclou la campanya de recollida de firmes que des de Balenyà Decideix i l’Associació de Veïns de Balenyà vam iniciar el passat 22 d’abril i que es va allargar fins la Festa Major. D’aquesta manera hem volgut copsar d’una forma fefaent que la voluntat dels veïns i veïnes de Balenyà és obtenir un grau més alt d’autonomia dins del municipi de Seva.

En total es van recollir 435 firmes que van ser lliurades a l’Ajuntament el passat 7 de setembre. A la foto, podeu veure el moment de l’entrega per part d’un servidor i de’n Jaume Mauri a l’Alcalde, Èric Vila, i a la Regidora Territorial de Balenyà, Anna Mª Pujols. Amb aquestes 435 firmes hem aconseguit introduir a l’ordre del dia al Ple Municipal Ordinari l’esmentat punt, on, s’ha pogut debatre una iniciativa veïnal, i, a més a més, s’hi ha votat majoritàriament a favor. Tot l’Equip de Govern (UM+PM+CUP) hi ha votat a favor, i l’oposició (CiU), ha votat 2 a favor i 3 abstencions.

A partir d’aquest moment, s’haurà de treballar en aquest expedient per presentar-lo a la Generalitat per tal que aprovi la creació de la seixanta-quatrena EMD a Cataunya. Ahir, vam acabar una etapa i en vam començar una altra, però en cap cas podem pensar que això ho tenim mig fet. [n’hi ha més]

L’anècdota de la jornada la va protagonitzar el veí de Seva Josep Palmerola, on en el torn de precs i preguntes, i després d’una llarga i erràtica introducció, va recriminar a l’Equip de Govern que ara, 15 mesos després de prendre possessió, aprovés “iniciar” l’expedient per a la creació de l’EMD de Balenyà, quan, segons ell, el que hauria d’haver fet l’Ajuntament era “aprovar” l’expedient -no iniciar-lo ara- per tal que la Generalitat pogués aprovar l’EMD de Balenyà de forma imminent, intentant així avançar-nos a la reforma de la Llei de Bases de Règim Local aprovada pel govern de Rajoy, on preveu l’eliminació dels governs de règims menors, ja que -segons ell- l’expedient d’aquesta EMD molt probablement el Govern català mai aprovarà.

La gràcia de tot plegat, és que Josep Palmerola ahir va oblidar que va ser alcalde de Seva 32 anys (1979-2011), on va tenir temps de sobres per satisfer les reivindicacions de Balenyà que ell mateix va comentar.

Josep Palmerola també va oblidar que el 16 de maig de 1996, i com a conseqüència de la negativa del 17 de juny de 1993 per part de la Generalitat a permetre la segregació del que avui anomenem Sant Miquel de Balenyà dels quatre municipis dels que formava part, la Generalitat va aprovar la “correcció de les disfuncionalitats” del poble de Sant Miquel de Balenyà i el va agregar íntegrament al de Seva. Aquest mateix expedient aconsellava -un cop havent agregat el nostre poble al poble de Seva-, que Sant Miquel de Balenyà esdevingués una Entitat Municipal Descentralitzada, ja que tots els informes emesos certificaven que Sant Miquel de Balenyà és “un poble que té una dinàmica i una individualitat específica pròpia”.

Josep Palmerola també va oblidar que el 13 desembre de 2009, aprofitant el referèndum per la independència de Catalunya que es va realitzar a molts pobles d’Osona i Catalunya, la comissió organitzadora Balenyà Decideix va preparar paral·lelament un altre referèndum per preguntar a tots els veïns i veïnes si estarien d’acord de que Sant Miquel de Balenyà esdevingués un municipi independent. (Amb una participació del 42%, es va obtenir el 93% de vots afirmatius -resultats verificats davant de notari-).

Tot i que el sentiment independentista a Sant Miquel de Balenyà era -i és-ben palès, i malgrat els resultats aclaparadors a favor de la independència del referèndum, la comissió organitzadora Balenyà Decideix va comprovar que Sant Miquel de Balenyà no compleix els requisits legals necessaris per tal de constituir-se en un municipi independent. Així que, seguint els consells del Tribunal de Justícia de Catalunya, la Direcció General d’Administració Local i la Direcció General d’Urbanisme de la comunitat de Catalunya (Comissió Jurídica Assessora), en la seva sentència de 1996, Balenyà Decideix va voler iniciar els tràmits legals perquè Sant Miquel de Balenyà esdevingués una Entitat Municipal Descentralitzada.

Així que, arran de la consulta i un cop analitzat el marc legal vigent, la mateixa comissió organitzadora va presentar el 2 de juny de 2010 una instància a l’Ajuntament de Seva, per tal que -interpretant els sentiment dels veïns i veïnes de Sant Miquel de Balenyà- s’iniciessin els tràmits legals necessàris per aconseguir que Sant Miquel de Balenyà esdevingués una EMD.

La comissió Balenyà Decideix mai va rebre resposta per part de l’Ajuntament de Seva.

De tot això, Josep Palmerola, ahir no se’n recordava…

Malgrat tot, ahir va ser un dia important pel poble de Balenyà, i cal, altre cop, donar les gràcies a tots i totes que han fet possible arribar fins aquí, quelcom impensable fa només uns anys. Gràcies i a seguir treballant! Entre tots i totes ho aconseguirem!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *