[Setmanalment envio als meu canal de Telegram un resum de l’actualitat local des de la perspectiva del govern de Badalona i d’ERC, el partit que represento. Aquest és el contingut de la setmana 19 de 2018]
Dades científiques que evaluen les illes de calor, el potencial fotovoltaic, la cobertura vegetal, l’efecte de l’autopista, la contaminació lumínica i que canviaran la manera com veiem #Badalona. L’atles de sostenibilitat urbana (🗒 veure detall) és una eina de gran utilitat de l’Institut Cartogràfic, presentada aquesta setmana (📰 veure notícia) a la ciutat per l’Ajuntament (Badalona Pròspera i Sostenible) i el Departament de Territori.
Algunes de les coses que permetrà aquesta nova eina:
- Entendre i conèixer millor els efectes positius que les zones de vegetació vigorosa compleixen al costat de determinades infraestructures de transport (com ara autopistes o vies ràpides). La presència de parcs i zones enjardinades al voltant d’aquests espais disminueix l’efecte illa de calor (el comportament tèrmic –útil per valorar els efectes d’una de possible onada de calor); el verd millora també la qualitat de l’aire. El reforç del parc del Torrent de la Font, ara mateix en projecte, va en aquesta mateixa línia; però és només un primer pas d’altres que han de venir.
- Els canvis en els criteris d’urbanització de l’espai públic que ara mateix estem aplicant es reforcen amb informació interessant per plantejar millors solucions. Es tracta d’afavorir no només més permeabilització de la ciutat (que l’aigua s’infiltri a la terra per no sobrecarregar xarxa de sanejament) sinó de generar més cobertura vegetal. L’altles ens permet veure quinessón les mancances reals de la ciutat per a poder prioritzar actuacions.
- Millor disseny de plans d’enllumenat i detecció de làmpades no autoritzades, i encara presents a la ciutat. Un millor enllumenat permet estalviar diners i emissions i disminuir la contaminació lumínica.
- Millorar l’autosuficiència energètica al municipi, tot reduint la seva petjada ecològica. Segons l’Atles presentat, el 50% de tota l’energia consumida a Badalona es podria generar a les teulades de la ciutat a partir d’energia fotovoltaica.
- Aquesta millora de l’autosuficiència es fa sobretot a partir de l’anàlisi del potencial de cobertes dels municipis, per determinar fins a quin punt podrien convertir-se en terrats fotovoltaics. Aquesta feina s’ha fet amb un detall especial, en el cas dels polígons industrials, que apostant per les energies renovables podrien millorar molt la seva competitivitat. En relació a això aviat es posarà en marxa una calculadora online per afavorir a la ciutadania el càlcul.
- Donar eines a arquitectes i enginyers per dissenyar edificis amb millors condicions d’insolament i eficiència, ja que l’atles conté de forma rigorosa i amb molt detall informació de gran valor a l’hora de definir com ha de ser un edifici (orientació, sistemes constructius, estructura, etc).
Altres notícies de la setmana:
- Recuperem la plaça Tarradellas per la ciutat! Després d’anys de reivindicació veïnal, la plaça del davant del camp de la Penya tornarà a ser per a tothom. Quan plegui la fira d’atraccions de les festesdemaig, nens, joves i grans podran fer seu aquest espai tan esperat.
- L’Ajuntament de Badalona obre un canal de Telegram per informar la ciutadania.
- I ara què? El govern de Badalona en risc? Un apunt al blog que mira de donar respostes als dubtes (i neguits) plantejats. Ens en sortirem!
- Badalona tornarà a fer un recompte de les persones sense sostre.
- Les platges del Cristall-Barca Maria i les del tram del passeig Marítim de Badalona tornaran aconseguir el reconeixement Bandera Blava aquest estiu.
- Badalona acull l’exposició “Cavall Fort. Portades a dojo”. Produïda per l’Escola d’Arrts i Oficis Pau Gargallo, l’Espai Betúlia i la Fundació Cavall Fort.