“Si mireu la fàbrica amb els nostres ulls pot ser molt bonica i inspiradora.” Els alumnes de cinquè de l’escola Badalona Port es converteixen en periodistes per unes hores per informar de la feina dels artistes de la Mobba, un reportatge de l’Independent que, aquests dies, ha guanyat interès de nou.
Amb l’amenaça de demolició imminent, el col·lectiu d’artistes i ciutadans que defensen una alternativa a l’enderroc (que passa per fer compatible la plaça pública i un equipament cultural) s’ha posat les piles amb dos objectius que van més enllà de ‘guanyar temps’ o del ‘no per sistema’. Per una banda, han tramitat una petició per declarar part de les instal·lacions com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i de l’altra promogut una campanya reeixida entre diferents institucions i referents de l’arquitectura i el patrimoni per posar l’accent en el llegat industrial i el potencial de l’espai.
Acabi com acabi el tema (no sembla que el govern local sigui especialment sensible ni amb la cultura ni el patrimoni) la campanya per salvar la Mobba ja ha guanyat en alguns aspectes:
Un exemple de manera de fer que, malgrat tot, quedarà com a referent i llavor.
“Conservar part del nostre patrimoni industrial és fixar la imatge d’un paisatge històric que va desapareixent.” Aquesta és una de les frases recollides en l’informe que justifica la declaració de BCIL, un document rigorós i elaborat per professionals de reconegut prestigi avala el valor l’antiga fàbrica. Una oportunitat que #Badalona no pot deixar perdre.
Entre les esmenes que va presentar ERC-Avancem al pressupost d’inversions hi havia una partida destinada precisament a fer els treballa de consolidació de l’edifici ‘alt’ de la Mobba i de construcció de la zona verda. Malauradament, aquestes esmenes van ser rebutjades pel govern del PP, que manté el pla d’enderroc.
ERC-Avancem inicialment defensava l’enderroc, perquè en aquell moment (hivern 2018) hi havia un acord per situar la fàbrica de creació a Muebles Rojas (que finalment els nous governs de la ciutat no van vetllar) i perquè no hi havia projecte alternatiu amb la solidesa actual, que garanteix la compatibilitat d’espai públic obert als veïns i equipament cultural. En aquest breu vídeo, s’explica breument.
Entre els suports recollits fins ara destaca:
La proposta per transformar la #Mobba en un centre de creació artística i una plaça ha rebut més de 6000 adhesions! Avui en fem pública una mostra. #Cultura #Urbanisme #Badalona @bdncom (Podeu sumar-vos-hi enviant un mail a mobbafutur@gmail.com). https://t.co/IMkVBkUoCC
— La Mobba (@Mobba20) May 18, 2021
Altres:
jo crec que s’hauria de mantenir l’edifici i reconvertir-lo en un pàrquing públic. Al costat de l’estació de tren i de la platja fa falta moltes places de pàrquing si volem que la gent faci servir els transports públics i aquest seria un dels més grans a prop de Barcelona.