Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Breu diccionari per al curs que comença

Comença el curs polític a #Badalona: en aquest article al Línia Badalona comparteixo en forma de brevíssim diccionari els principals elements que marquen l’actualitat a la ciutat.

Assignatura pendent: el curs ha començat amb la bandera d’#escolesobertes i #escolessegures, en un retorn a l’aula amb poques incidències a la ciutat i en què la comunitat educativa ha demostrat entendre la importància de l’escola en el nostre projecte de país, peça clau del projecte republicà perquè és garantia d’igualtat i d’oportunitats. I, tanmateix, a Badalona la feina s’acumula. El govern del PP ha d’assegurar ja la cessió del solar de la Lola Anglada, que ha de fer possible el projecte de nou Institut de la Riera, ja consignat pressupostàriament; i signar d’una vegada el conveni per assegurar la construcció de les noves escoles del Port i Ventós Mir. Però per aprovar aquesta assignatura cal anar més enllà: planificació, voluntat política i capacitat de fer xarxa amb tots els actors per acordar un pla contra la segregació al municipi.

Eleccions: sembla que el calendari electoral, tan volàtil, se situarà a principi del 2021… Probable punt final d’un Govern d’esma que requereix més estabilitat i polítiques valentes i progressistes. El primer impacte del coronavirus sobre les nostres ciutats ens deixa les desigualtats que ja ferien la nostra societat més vives encara. Més enllà del pim-pam-pum esperable, hauria d’imperar una precampanya amb propostes i compromisos que no poden ser les ‘receptes de sempre’. Badalona s’hi juga molt.

Filmets: cito els Filmets, el festival internacional de curtmetratges de Badalona, tot un referent en la cultura del nostre país (i més enllà!) i que tindrà lloc a mitjans d’octubre, però podria ser també la programació del Betúlia, la represa de l’actualitat teatral (amb accent Km0) als teatres municipals, la feina al Círcol, a l’Orfeó, a la Comissió de Cultura de Llefià o a les llibreries de la ciutat… El cas és recordar i insistir en el que hauria de ser més que evident: #laCulturaésSegura, la Cultura és necessària i la Cultura necessita més suport.

Forquilla: l’associació de restauradors locals de Badalona com a símptoma de la dificultat del govern del PP per acordar amb la societat civil una resposta amplia i consensuada per assegurar la reactivació econòmica… Els principals municipis del país han consensuat polítiques econòmiques i socials, mentre que a Badalona, ja ho veieu, el més calent és a l’aigüera.

Mobilització: amb tota la responsabilitat i totes les precaucions, però la realitat ens demana –i ho continuarà fent– respostes a peu de carrer. En l’horitzó proper: la inhabilitació de tot un president de la Generalitat per haver despenjat una pancarta a favor de la llibertat d’expressió tres dies tard i el judici contra diferents alts càrrecs i professionals per haver organitzat un referèndum. I una crisi que continua acarnissant-se amb els més vulnerables!

Ocupacions: o el debat tapat i interessat sobre la pobresa habitacional. Més enllà de la política alarmista al voltant de la seguretat, que sembla un descarte del reality nord-americà ‘Cops’, la necessitat d’enfortir les polítiques socials i de continuar blindant el corpus legal (quina bona notícia la regulació dels lloguers aprovada la setmana passada!). I posar-nos ja a ampliar el parc públic d’habitatge!

PDU: en tenim dos en marxa, a la zona de les 3X i a la C31… Grans debats urbanístics que, amb tot, no acaben de connectar amb l’agenda ciutadana. I aquest és un mal símptoma.

Piscina: parlarem molt de la nova piscina del Centre, aquests dies, en una discussió on l’urgent haurà substituït l’important. Sense un pla d’equipaments de ciutat, sense una reflexió global, caldrà afinar bé què és el que necessitem de veritat com a ciutat i deixar d’improvisar.

Carrer Cuba: una rampa mecànica espatllada des de fa dos anys i un arranjament anunciat infinites vegades. El cas de l’avaria del carrer Cuba com a exemple d’una maquinària municipal que no arranca, malgrat la feina de la comissió de modernització creada amb la participació d’una oposició molt més responsable que el PP quan estava en el seu lloc.

Superàvits: malament qui esperi una ‘pluja de milions’… La dificultat d’execució municipal i la caiguda dels ingressos marcaran un panorama poc expansiu, on caldrà ser molt curós. I parlant d’això, dues discussions que marcaran aquesta reentré: la de les ordenances fiscals i la del pressupost.

ZBE: l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions, en la qual Badalona no està inclosa, posa l’accent en el repte de la mobilitat i la qualitat de l’aire, també en una mirada metropolitana que hem d’entrenar millor. Un pla de mobilitat urbana que cal actualitzar i una lluita de ciutat que no podem desatendre: l’extensió del metro, del tramvia i una xarxa pedalable seriosa. I tot això, amb una represa del curs escolar que ha portat a un repunt de trànsit que de nou ha encès les alertes de contaminació.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , , per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent