Victor Terradellas

El bloc d'en Victor Terradellas

17 de desembre de 2007
Sense categoria
1 comentari

Sentit de nació vs. sentit d?Estat

Sabem de sobres que socialistes i populars tindran sentit d’Estat; del seu Estat. Ara ens toca saber si Esquerra i Convergència en tenen. Sentit nacional sabem que hi és. Ens falta una passa més. Ens cal sentit d’Estat.


Entre notables cercles polítics i econòmics de l’Estat comença a fer fortuna el discurs que parla de la necessitat d’acord entre els dos grans (sic!) partits espanyols per fer front als grans reptes -diuen- que ha d’assumir l’Espanya del segle XXI. 

No cal que els digui que quan es parla de grans reptes per Espanya s’acostuma a voler dir què cal fer perquè Espanya continuï sent una, centralista i monolingüe (amb els matisos de tarannà que calgui segons qui sigui l’emissor però amb la coincidència sobre l’essència jacobina de l’Estat). Res de nou a comentar, doncs.
 

O sí. Perquè diríem que l’escenari polític en què ens trobem instal·lats té algunes diferències notables a les que es vivien fa dues o tres legislatures. D’una banda tenim instal·lat pràcticament en totes les esferes de poder un sol partit, el socialista, i, de l’altra, tenim Convergència a l’oposicio i Esquerra governant.
 

No són dues circumstàncies menors. En primer lloc perquè l’erosió pròpia del governar fa que els socialistes vulguin contrarestar, a dia d’avui, amb polítiques més centralistes i unitàries que són les que poden fer la competència al Partit Popular. I el fet que que Esquerra governi en coalició amb els socialistes i que Convergència sigui a l’oposició minimitza la capacitat d’elaborar propostes polítiques majoritàries des de la praxi política catalana.
 

És en aquest punt on, per una vegada, voldríem recomanar que el nacionalime i l’independentisme català prenguessin la iniciativa tot mostrant el seu potencial polític abans que acords puntuals o estables entre les dues principals forces polítiques espanyoles demostrin tot el seu poder i tota la capacitat que el sistema polític espanyol els permet i els ofereix.
 

Fa temps que algunes veus alerten de la possibilitat que en una legislatura propera no sigui possible un bloc nacional al Parlament català. A aquesta circumstància hi podem afegir la possibilitat que un acord majoritari a les Corts espanyoles redueixi més encara el migrat espai polític català tot minimitzant el pes polític de les forces nacionalistes basques, gallegues i catalanes.
 


Sabem de sobres que socialistes i populars tindran sentit d’Estat; del seu Estat. Ara ens toca saber si Esquerra i Convergència en tenen. Sentit nacional sabem que hi és. Ens falta una passa més. Ens cal sentit d’Estat.

  1. JO HE DONAT SUPORT AL TRIPARTIT DUES VEGADES. PERÒ ARA CREC QUE ÉS EL MOMENT DE COMENÇAR A CICATRITZAR FERIDES ENTRE ELS PARTITS CATALANS (SENSE DEPENDÈNCIES DE FORA). INTENTAR FER UN ALTO EL FOC DE CARA A LES ELECCIONS ESPANYOLES VINENTS, QUE CADASCÚ TREGUI EL MILLOR RESULTAT POSSIBLE I TENDIR PONTS PER ELABORAR LLISTES COMEUNES (AMB PLATAFORMES I INDEPENDENTS) PER AFRONTAR LES ELECCIONS DEL 2010. ELS ESPANYOLES HO TENEN MOLT CLAR, NOSALTRES PERDEM EL TEMPS EL TEMPS EN BATUSSES, CAL AJUNTAR-SE I PLANTAR CARA AMB L’OBJECTIU COMÚ DE L’AUTODETERMINACIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!