Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Interacció’18: la humanitat dels humans

Amb en Rafa Homet, diputat d’Educació, a la clausura d’Interacció, a l’auditori del CCCB.

INTERACCIÓ18 (veure web) ha estat dedicada a les relacions entre cultura i educació. La humanitat i els humans del títol d’enguany fa referència a la cultura com a expressió de la vida humana -allò que ens fa humans- i l’educació com a forma de transmetre, donar continuïtat i permetre el desenvolupament de la cultura.

Interacció és una cita anual que aplega tècnics municipals, gestors culturals i totes les persones interessades en la cultura com a eina per construir societats més crítiques i cohesionades. Aquesta edició ha tingut un accent més personal i que ens interpel·la igualment. Hem incorporat, a més, el TransitarLabs, una iniciativa amb caràcter més pràctic i acotat al dia a dia i a l’intercanvi d’experiències que permetrà, a més, descentralitzar l’activitat. Tot plegat ho hem fet conjuntament amb un treball transversal amb l’Àrea d’Educació i el seu diputat Rafa Homet que és també tota una declaració d’intencions.

INTERACCIÓ18 duu la marca de la seva coordinadora, Eulàlia Bosch, una professional d’elevat prestigi i llarga trajectòria, a qui se li va encarregar el que podríem anomenar una edició d’autor. Aquesta innovació en el format tradicional d’Interacció ha estat rebuda amb molt d’interès pels agents actius de la cultura, l’educació i les comunitats del territori, de forma que el nombre d’inscrits s’ha situat en la ratlla dels 400.

El programa d’INTERACCIÓ18 ha estat ple d’humanistes, de científics, de narracions i d’equacions, de poesia i de teoremes, tot mostrant la riquíssima confluència d’àmbits que dialoguen en absoluta llibertat i que s’influeixen de manera contínua, sense tenir en compte taxonomies ni límits artificials. Hem intentat que les sessions d’INTERACCIÓ18 hagin estat prou profitoses i estimulants perquè tothom hagi pogut tornar als respectius llocs de treball o d’estudi plens de noves idees que inspirin les polítiques culturals i educatives.

Cultura vs. Educació
Tota acció educativa és cultural i viceversa. Un canvi cultural és la innovació educativa, un canvi cultural és el treball en xarxa entre docents, entre docents i altres professionals educatius, entre docents, altres professionals i altres centres. Un canvi cultural és reconèixer que fora de l’escola i els instituts hi ha molts altres agents educatius que es dediquen professionalment a coses molt diferents. Un canvi cultural són les xarxes d’innovació local, l’educació 360, els hack the school, o la certesa que els temps d’una hora, un grup, un mestre, una matèria han quedat obsolets. Un canvi cultural és transitar i descobrir tot allò que s’està experimentant arreu en aquest sentit.

A vegades es posa com a exemple de la dissociació entre cultura i educació el fet que l’Administració sovint les enquadra sota dos departaments o dues àrees de govern diferenciades. Deixant de banda els desequilibris que comporta el fet que l’ensenyament genera un enorme volum d’activitat en la seva qualitat de servei bàsic i universal, és cert que sovint aquesta dissociació organitzativa correspon a una dissociació funcional. A la Diputació, tanmateix, Educació i Cultura estan integrades en una mateixa àrea i aquesta proximitat cada cop s’està traduint més en una estratègia sistemàtica de cooperació que encara té molt de recorregut per ampliar-se i aprofundir-se. Entre els exemples de col·laboració plenament operatius cal destacar el programa «Anem al teatre». També ho és el recentment elaborat Pla d’acció Cultural i Educatiu de Centelles. I, com dèiem més amunt, aquesta mateixa edició d’Interacció.

En homenatge a Eduard Miralles
Amb INTERACCIÓ18 hem procurat recollir i posar al dia l’herència d’una de les figures que han estat capdavanteres d’un espai de trobada que durant aquest mandat ha passat de biennal a anual. Es tracta d’Eduard Miralles, que malauradament ens deixà unes setmanes abans de la celebració d’aquesta edició d’Interacció i a qui hem dedicat la trobada d’enguany. Miralles no només va dirigir el Centre d’Estudis i Recursos Culturals, sinó que també coordinà diverses edicions d’Interacció. En una entrevista, Eduard Miralles afirmava que «probablement, no sigui més difícil definir els objectius d’un projecte cultural que definir els objectius d’una política de qualsevol altra cosa però, en canvi, la por al risc i el tabú a l’hora de fer-ho són molt més grans»

Aquesta edició d’Interacció s’ha guiat per aquest repte d’innovar sense por al risc. Innovar en els continguts, en la metodologia i en l’organització. El balanç que en fem és prou satisfactori per esperonar-nos a continuar per aquest camí d’explorar noves i més eficients formes d’actuació al servei d’una societat en accelerada transformació. Una societat que, més que mai, necessita referents sòlids, arrelats al territori i projectats al futur amb l’objectiu de fer-la més culta i, per tant, més lliure.

> ARTICLE PUBLICAT A L’ESPAI D’ERC DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Badalona és un poble?, General | s'ha etiquetat en , per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent