24 d'octubre de 2007
0 comentaris

La ciència no és imparcial

La notícia d’un premi Nobel afirmant que els blancs són més intel·ligents que els negres, no m’ha vingut gaire de nou. Són molts els científics que han “demostrat” que els blancs són millors que els negres, que les dones són millors que els homes, que els rics són millors que els pobres. I és que la ciència forma part de la nostra societat, malgrat molts vulguin creure el contrari, i per tant no és imparcial. Si tenim una societat androcèntrica, classista i etnocèntrica, és lògic que existeixin aquestes afirmacions. I sobretot cal tenir en compte que qui obté aquest tipus de resultats és per què a priori ja pensa que això és cert i només busca justificar-ho (o potser sap que no és cert i vol justificar l’estat de coses actual?).

Un dels arguments més utilitzats per justificar aquest tipus d’afirmacions és una mena de “selecció natural” darwiniana, que fa que els millors arribin a tenir més èxit. Per això gairebé sempre són homes blancs i rics els grans científics, els grans músics, els grans HOMES de negocis…

El meu argument més aviat és que com que els homes blancs i rics ocupen els llocs de poder en la nostra societat, aconsegueixen que els qui triomfen gairebé sempre siguin homes blancs i rics!

Fa temps ens deien que havíem d’acceptar la nostra condició social perquè Déu així ho havia establert. Ara ens diuen que és la ciència qui ho determina. No en tinc ni idea de genètica, però qualsevol que digui que els blancs són millor que els negres o tonteries similars, el consideraré totalment desautoritzat per molts premis Nobel que tingui. I qualsevol que digui que les dones, la gent pobre o les ètnies discriminades tenen dret a canviar una societat que també ha de ser seva, tindrà tota la meva autoritat.

Que encara que la mona es vesteixi de ciència, mona es queda!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!