Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Publicat el 4 de maig de 2014

Reivindicació de Badalona; del Badiu a la plaça Roja

El primer diumenge de maig Badalona mostra la seva millor cara i el millor lloc on veure-la (i viure-la) és a Can Solei i a la plaça Roja de Sant Roc. A un lloc s’hi celebra la Festa del Badiu, convocada per l’AV. de Centre; i a l’altre la Fira d’Artesania i d’entitats, convocada per la Fundació Ateneu de Sant Roc. Les anomenades ‘dues Badalones’ es presenten en singular, com un sol poble; i m’agrada molt, la veritat, que la festa major arrenqui així, amb tant de nervi cívic i amb l’eloqüent reivindicació de la diversa, propera, justa… de tots.

Hi pensava avui fent el camí entre les dues amb la L2 del metro, tres parades, tan sols 10 minuts… Quatre són les característiques que expliquen l’èxit d’una i altra festa, que en el fons són les dues cares d’una mateixa moneda.  

  • Una i altra són festes arrelades al territori i que, amb tot, es projecten a la ciutat sense complexos… conscients que allò que passa al barri està connectat amb allò que passa al barri del costat; i que la cosa va de ciutadania, no només de veïnatge; que del que es tracta, sobretot, és de teixir.
  • La reivindicació i el sentit crític són altres qualitats presents en una i altra cita. No hi trobem, però, l’estridència del megàfon, sinó moltes ganes de parlar i intercanviar informació, de jugar i de mirar-se les coses amb una certa ironia. No són les festes del ’NO’, sinó del ‘perquè’. Hi ha arreu una munió de parades amb associacions explicant i explicant-se a través de fulletons, jocs i activitats molt diverses. Aquest any, la major part ben compromeses amb el dret a decidir (gens casualment, em sembla). Per cert, que Òmnium Badalona, àgil i afinada, com sempre, hi ha presentat el seu mocador de festes: “En #unpaísnormal el dimoni també vol votar”. 
  • En les dues convocatòries trobem una aposta clara pels més joves; en especial a la del Badiu, però també a la Fira d’Artesania de Sant Roc. Aquí no hi regna l’’anunciado en TV’, sinó el ‘fes-t’ho tu mateix’. Experimentar, tocar, provar… la ciutadania crítica es comença bastir des dels infants.
  • Són autogestionades, encara, i tants anys després! El Badiu en té més de 50  i la fira de Sant Roc arribava a la 34ena edició aquest any. Mantenen un model organitzatiu obert, ben trabat en el voluntariat i en la incorporació i complicitat de nous nodes ciutadans o nous grups generacionals. Sempre obertes a sumar, sempre obertes al canvi.

Una i altra activitat han aplegat avui milers de badalonins, la major part dels quals s’ho ha passat d’allò més bé. Però més que això, les persones que les han fet possibles avui han tornat a explicar que hi ha una Badalona que no es conforma, i que no ha deixat mai d’articular-se. I que, n’estic convençut, ho tornarà a fer quan calgui amb més vigor encara.

Font de la foto: AV. del Centre i twitter de @festadelbadiu. + info.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Badalona és un poble? per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent